Τελευταία Νέα

31/8/10

Ελλάδα-Τουρκία: 65-76

Σε μία από τις χειρότερες αμυντικές βραδιές της Εθνικής τα τελευταία χρόνια, η Τουρκία νίκησε την Ελλάδα με 76-65 και στρογγυλοκάθισε στην κορυφή του Γ' Ομίλου.


Χωρίς σύστημα εναντίον ζώνης και με μία από τις χειρότερες άμυνες που παρουσίασε τα τελευταία χρόνια, η ομάδα μας κατέρρευσε στα μέσα του τρίτου δεκαλέπτου και δεν μπόρεσε να επιστρέψει παρά την προσπάθεια στο τελευταίο εξάλεπτο.

Η χαρακτηριστική άνεση με την οποία έφταναν σε καρφώματα οι Τούρκοι και τα πολλά ελεύθερα σουτ που είχαν στη διάθεσή τους, καταμαρτυρούσαν καθόλη τη διάρκεια του παιχνιδιού ότι δεν φανερώθηκαν στο ελάχιστο οι δυνατότητες του αντιπροσωπευτικού μας συγκροτήματος που τιμωρήθηκε εκτός από τον Ιλιασόβα και από την τριάδα των Ερντέν, Ασίκ και Τουντσερί.

Πρώτος σκόρερ για την Ελλάδα ήταν ο Μπουρούσης με 15 πόντους, ενώ θετική παρουσία είχε ο Καλάθης που πίεσε, έδωσε ρυθμό και λύσεις. Ο Σχορτσανίτης είχε 9 πόντους, ενώ 8 σημείωσε ο Διαμαντίδης που προσπάθησε ίσως περισσότερο απ' όλους στον αμυντικό τομέα.

Πλέον τα πράγματα δυσκολεύουν πολύ για την ελληνική ομάδα, αφού η κατάκτηση της δεύτερης θέσης στον Όμιλο φαντάζει ως το πιο πιθανό σενάριο. Αυτό σημαίνει ότι πάμε με μαθηματική ακρίβεια σε νοκ άουτ ματς στους 16 απέναντι στην Ισπανία.

Οι Ίβηρες έχασαν από τη Λιθουανία (δεύτερη ήττα τους σε τρία ματς) και πλέον είναι οι επικρατέστεροι για την τρίτη θέση του Δ' Ομίλου ο κάτοχος της οποίας θα παίξει με τον δεύτερο του Β' (κατά πάσα πιθανότητα εμάς).

Το νωθρό ξεκίνημα και ο... ζεστός Ιλιάσοβα


Το ξεκίνημα δεν ήταν ιδανικό για την Εθνική μας που στην άμυνα αντιμετώπισε αρκετά προβλήματα. Μετά το προβάδισμα (5-4 με τρίποντο του Διαμαντίδη), το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα έμεινε πίσω με 9-13 χάρη στους Ιλιασόβα και Ασίκ που κατάφερναν να διασπούν την ελληνική άμυνα.

Ένα τρίποντο του Ζήση κράτησε την ομάδα του Καζλάουσκας σε κοντινή απόσταση, αλλά οι Τούρκοι με τον Ιλιασόβα (12 πόντους στην πρώτη περίοδο) έφτασαν για πρώτη φορά στο +6 (12-18), παρά το γεγονός ότι ο Λιθουανός κόουτς είχε επιστρατεύσει τον Φώτση για να τον ακολουθεί. Στο παρκέ πέρασε ο Σόφο που αμέσως τροφοδοτήθηκε μειώνοντας σε 14-18.

Εκτός από τα αμυντικά, η Εθνική είχε φανερά προβλήματα και στα ριμπάουντ με τους γηπεδούχους να ανανεώνουν επιθέσεις και σαν να μην έφτανε αυτό να χρεώνεται και με δεύτερο φάουλ ο Σχορτσανίτης. Ο Ερντέν έφερε για πρώτη φορά στο +8 (22-14) τους "γείτονες" και ο Σόφο με μία βολή έγραψε το 22-15 του δεκαλέπτου (ο Διαμαντίδης ευστόχησε στο τέλος αλλά μετά το instant replay o Γιούγκεμπραντ είπε no basket).

Ο ρυθμός του Νικ και η ανάσα του Καϊμακόγλου


Μπαίνοντας στο δεύτερο δεκάλεπτο ο Σχορτσανίτης μείωσε άμεσα σε 17-22 αλλά ο Ερντέν με 2/2 βολές έκανε το 17-24. Ο Φώτσης σημειώνοντας το πρώτο του καλάθι στο Μουντομπάσκετ και μάλιστα τρίποντο έκανε το 20-24 αλλά ο Ονάν με ακόμα ένα τουρκικό τρίποντο έκανε το 20-27.

Ακολούθησε ένα καλό... λεπτό από την Ελλάδα που επιτέλους πίεσε στην άμυνα, ο Καλάθης έκλεψε την μπάλα και με τον Περπέρογλου μείωσε σε 24-27 στον αιφνιδιασμό (νωρίτερα ο Σόφο είχε βάλει ακόμα μία βολή). Η άμυνά μας με Καλάθη-Διαμαντίδη-Περπέρογλου ήταν σαφώς βελτιωμένη, αλλά στην επίθεση τα πράγματα δεν πήγαιναν καλά.

Μετά από ένα χαμένο λέι απ του Σχορτσανίτη και κάποια λάθη, ο Καλάθης "σπρώχνοντας" και πάλι στον αιφνιδιασμό έκανε εκπληκτική πάσα στον Περπέρογου που μείωσε στον πόντο (26-27). Ο Ιλιασόβα όμως ήταν ασταμάτητος και με ακόμα ένα τρίποντο έκανε το 30-26. Ο Μπουρούσης απάντησε αλλά και ο Ιλιασόβα μπροστά στον Διαμαντίδη δεν είχε πρόβλημα να σκοράρει.

Ο Καρδιτσιώτης σέντερ όμως πήρε την Εθνική στις πλάτες του και με τρίποντο μείωσε εκ νέου στον πόντο (31-32). Ήταν η σειρά του Σαβάς να σκοράρει την ώρα που το παιχνίδι είχε αποκτήσει δαιμονιώδη ρυθμό. Το στοιχείο του Καλάθη δηλαδή που μείωσε ξανά στον πόντο (33-34) αναγκάζοντας τον Τάνιεβιτς να καλέσει τάιμ άουτ με 4 λεπτά για το ημίχρονο.

Στο παιχνίδι πέρασε και ο Σπανούλης αλλά δυστυχώς η καλή απόδοση της Εθνικής δεν συνεχίστηκε. Δύο άστοχα τρίποντα από τους Φώτση και Μπουρούση δεν της επέτρεψαν να προσπεράσει και στη συνέχεια ο Αρσλάν "ξεκόλλησε" την Τουρκία που ανέβασε το προβάδισμά της στους 4 (33-37). Ακολούθησαν δύο τάπες σε Μπουρούση και Διαμαντίδη και ο Τούρκογλου με τους πρώτους του πόντους (2/2 βολές) έκανε το 33-39.

Το σερί των Τούρκων έφτασε στο 0-7 αφού ο Αρσλάν στον αιφνιδιασμό έκανε το 33-41. Ευτυχώς σ' εκείνο το σημείο οι παίκτες μας ξύπνησαν. Ο Καϊμακόγλου ήταν αυτός που με τρίποντο έδωσε βαθιά ανάσα και η συνέχεια άνηκε στον Σπανούλη που διαμόρφωσε το 39-41 με ακόμα ένα εύστοχο σουτ έξω από τα 6.25. Στην τελευταία επίθεση των Τούρκων ο Διαμαντίδης έκλεψε αλλά στα 3'' που απέμεναν ο Σπανούλης δεν κατάφερε να συγκρατήσει την μπάλα μετά την πάσα του "Μήτσου", με αποτέλεσμα να λήξει έτσι το ημίχρονο.

Τραγική Ελλάδα και -14


Με εντυπωσιακό κάρφωμα του Ασίκ ξεκίνησε το δεύτερο μέρος και τα άσχημα μαντάτα ήρθαν στην αντίπερα όχθη, όπου ο Σχορτσανίτης έκανε το τρίτο του φάουλ. Ο Καζλάουσκας πάντως επέλεξε να τον κρατήσει στο ματς και δικαιώθηκε αφού ο ψηλός νίκησε τον Ασίκ και με γκολ-φάουλ έκανε το 41-43.

Γρήγορα χρεώθηκε με τρίτο φάουλ και ο Ζήσης και με ακόμα ένα τρίποντο (7/13 ως εκείνο το σημείο οι Τούρκοι) ο Ονάν έκανε το 41-46. Ο Ζήσης έκανε και 4ο φάουλ και λίγο αργότερα το ίδιο συνέβη και με τον Σόφο που δεν προφυλάχθηκε. Έτσι με δύο βολές ο Ερντέν έκανε το 48-41. Η διαφορά όλο και ανέβαινε (50-41 με τον Τουντσερί) και η Ελλάδα δεν είχε λύσεις τόσο απέναντι σε ζώνη όσο και σε προσωπική άμυνα.

Ο Μπουρούσης έδωσε λύση με 2/2 βολές (50-43) αλλά στην άμυνα δεν μπόρεσε να ακολουθήσει τον Τούρκογλου και το σκορ έγινε 43-53 πριν απαντήσει με αιφνιδιασμό ο Σπανούλης. Ακόμα 2 βολές από τον Διαμαντίδη έριξαν το τουρκικό προβάδισμα στους 6 (47-53), τη στιγμή που η ομάδα μας είχε μεγάλο πρόβλημα απέναντι στη ζώνη. Ο Σπανούλης με 0/2 βολές και ένα χαμένο ελεύθερο τρίποντο μετά από επιθετικό ριμπάουντ του Τσαρτσαρή, επέτρεψε στους Τούρκους να κερδίσουν την κατοχή και να κάνουν το 47-55 με βολές του Τουντσερί.

Ένα τρίποντο του Διαμαντίδη 55-50 δεν έκανε τη διαφορά αφού ο Ιλιασόβα "γκρέμισε" τη ζώνη μας και έκανε το 58-50 με δικό του τρίποντο. Στο +10 (60-50) έφτασε η Τουρκία με κάρφωμα του Ερντέν έπειτα από άριστη συνεργασία και ο Καλάθης απέτυχε δύο φορές έξω από τα 6.25. Η τραγική άμυνα συνεχίστηκε και ο Ερντέν κάρφωσε εκ νέου για το 62-50, κερδίζοντας και το φάουλ.

Μία βολή έβαλε ο Σχορτσανίτης, αλλά ο φοβερός και τρομερός Ιλιασόβα με ακόμα ένα τρίποντο (23 πόντοι ως εκείνο το σημείο) "έγραψε" το 65-51 της τραγικής -για την Ελλάδα- τρίτης περιόδου.

Κατάρρευση και προσπάθεια αντεπίθεσης


Το τρίποντο Καϊμακόγλου μείωσε σε 54-65 αλλά ακολούθησε ξανά πολύ κακή άμυνα που οδήγησε σε κάρφωμα. Σαν να μην έφτανε αυτό, ο Ιλιασόβα με ακόμα ένα τρίποντο έφερε τη διαφορά στη μέγιστη τιμή της (54-70). Μία από τις χειρότερες αμυντικές βραδιές της Εθνικής ήταν γεγονός και αυτό αποδείκνυαν σε κάθε επίθεση οι Τούρκοι (με κάρφωμα του Ασίκ το σκορ έγινε 54-72).

Δύο βολές του Φώτση μείωσαν σε 56-72 αλλά πλέον ήταν πολύ αργά για την Ελλάδα. Πάντως μία προσπάθεια να ανακάμψουμε την κάναμε. Ο Μπουρούσης με τρίποντο μείωσε σε 59-73 ένα εξάλεπτο πριν το τέλος και ο Καλάθης έδωσε καλό ρυθμό ξεκινώντας από την πιεστική άμυνα. Ο νεαρός πλέι μέικερ κέρδισε και αντιαθλητικό φάουλ και με εύστοχες βολές έκανε το 61-73.

Την ώρα που ο Τούρκογλου αστοχούσε διαρκώς, ο Φώτσης κάρφωνε μετά από άλεϊ ουπ πάσα του Καλάθη ενώ το σερί 9-0 της Ελλάδας για το 65-73 διαμόρφωνε ο Καλάθης στον αιφνιδιασμό. Κάπου εκεί όμως τελείωσε η αντεπίθεσή μας και ένα τρίποντο του Τούρκογου έβαλε οριστικά "ταφόπλακα" στα ελληνικά όνειρα διαμορφώνοντας το τελικό 65-76.

Τα δεκάλεπτα: 15-22, 39-41, 51-65, 65-76

Οι σκόρερ των δύο ομάδων:


Ελλάδα (Καζλάουσκας): Βουγιούκας, Μπουρούσης 15 (3), Ζήσης 3 (1), Σπανούλης 5 (1), Καλάθης 6, Φώτσης 7 (1), Περπέρογλου 4, Τσαρτσαρής 2, Διαμαντίδης 8 (2), Καϊμακόγλου 6 (2), Σχορτσιανίτης 9

Τουρκία (Τάνιεβιτς): Γκιουλέρ, Ονάν 6 (2), Ιλιασόβα 26 (6), Ερντέν 10, Τουντσερί 7 (1), Σαβάς 2, Γκονλούμ, Αρσλάν 5 (1), Ασίκ 12, Τούρκογλου 8 (2)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου