Τελευταία Νέα

20/3/11

Ολυμπιακός-ΑΕΚ: 6-0


Ο Ολυμπιακός κατέκτησε και μαθηματικά τον 38ο τίτλο της ιστορίας τους με τον πλέον εμφατικό τρόπο: με μια εντυπωσιακή νίκη επί της ΑΕΚ με 6-0!

Οι "ερυθρόλευκοι" που άνοιξαν νωρίς-νωρίς το σκορ κυνήγησαν τη μεγάλη σε έκταση νίκη ως το φινάλε (ισοφάρισαν μάλιστα το σχετικό ρεκόρ του 1981 ανήμερα της τραγωδίας της Θύρας 7) και το πέτυχαν προκαλώντας... ντελίριο στους οπαδούς τους.

Ο Τζεμπούρ, που έκανε και το 1-0 απέναντι στην πρώην ομάδα του,  πέτυχε δύο τέρματα, ενώ σκόραραν ακόμη οι Μέλμπεργκ, Μιραλάς, Φουστέρ και Χολέμπας.

Στοιχεία αγώνα.

Γήπεδο: "Γεώργιος Καραϊσκάκης".

Διαιτητής: Β. Παμπορίδης (Κιλκίς).

Βοηθοί: Χ. Ακριβός (Αθηνών), Γ. Πάνου (Αιτωλοακαρνανίας).

Τέταρτος: Α. Αμπάρκιολης (Αθηνών).

Κίτρινες: Ιμπαγάσα, Τζιμπούρ, Χολέμπας, Ριέρας (Ολυμπιακός).

Κόκκινες: -

Γκολ: 2' Τζιμπούρ, 7' Μέλμπεργκ, 20' Φουστέρ, 61' Τζιμπούρ, 68' Μιραλάς, 71' Χολέμπας.

Οι συνθέσεις των ομάδων.


Ολυμπιακός (Ερνέστο Βαλβέρδε): Πάρντο, Μανιάτης, Μέλμπεργκ, Α. Παπαδόπουλος, Χολέμπας, Μοδέστο, Ιμπαγάσα (53' Ουρτάδο), Μιραλάς (75' Πάντελιτς), Ριέρα, Φουστέρ, Τζεμπούρ (72' Ρόμενταλ).

ΑΕΚ (Μανόλο Χιμένεθ): Σάχα, Καφές, Νασούτι, Μανωλάς, Ματέος, Γκερέιρο (46' Λυμπερόπουλος), Μίτσελ (69' Μπερνς), Λαγός, Ντιόπ, Σκόκο (81' Έντερ), Μπαχά.


Τα πλάνα των προπονητών:

Ο Ερνέστο Βαλβέρδε είχε την τύχη να μην αντιμετωπίζει προβλήματα απουσιών εκτός απ' αυτό του Βασίλη Τοροσίδη που ήταν τιμωρημένος. Την "ερυθρόλευκη" εστία υπερασπίστηκε ο Πάρντο, σέντερ μπακ ήταν οι Μέλμπεργκ και Αβραάμ Παπαδόπουλος, αριστερά ο Χολέμπας και δεξιά ο Μανιάτης. Στα χαφ ο Μοδέστο ήταν μαζί με τον Ιμπαγάσα, στα άκρα ήταν οι Ριέρα και Μιραλάς που επέστρεψαν από τιμωρία, στην κορυφή της επίθεσης ήταν ο Τζιμπούρ και λίγο πιο πίσω ο Φουστέρ.

Από την άλλη πλευρά, ο Μανόλο Χιμένεθ, δεν είχε στην διάθεσή του δύο σημαντικούς παίκτες, τον Δέλλα και τον Μπλάνκο. Κατά τ' άλλα, κάτω από τα δοκάρια της ΑΕΚ ήταν ο Σαχά, στο κέντρο της άμυνας ήταν οι Ματέος και Νασούτι, δεξιά ο Μανωλάς και αριστερά ο Λαγός. Στο κέντρο ήταν οι Καφές, Ντιόπ, Γκερέιρο και Μίτσελ, ενώ στην επίθεση οι Σκόκο και Μπαχά.

Με την δύναμη του κόσμου του που σχεδόν γέμισε το "Γεώργιος Καραϊσκάκης", ο Ολυμπιακός μπήκε δυνατά και ήταν αποφασισμένος να "καθαρίσει" από νωρίς την υπόθεση νίκη, η οποία του χάριζε το 38ο πρωτάθλημα της ιστορίας του. Οι Πειραιώτες έμοιαζαν αφιονισμένοι και σε συνδυασμό με την χαλαρότητα, που είχαν οι παίκτες του Χιμένεθ, δεν άργησαν να δείξουν τις άγριες διαθέσεις τους και να ανοίξουν το σκορ.

"Ερυθρόλευκο" πάρτι και στο 6' (2-0).

Οι "ερυθρόλευκοι" ήταν ασταμάτητοι και στο 2ο μόλις λεπτό ήταν μπροστά στο σκορ. Ο Ριέρα κέρδισε το κόρνερ, ο Ιμπαγάσα το εκτέλεσε, ο Μοδέστο έκανε την κεφαλιά πάσα και ο Τζιμπούρ έστειλε την μπάλα στα δίχτυα της πρώην ομάδας του με το κεφάλι. Ο Γαλλοαλγερινός επιθετικός δεν πανηγύρισε το τέρμα, σεβόμενος τα χρόνια που πέρασε στο "κιτρινόμαυρο" στρατόπεδο, δεν τον ακολούθησαν όμως οι συμπαίκτες του και οι φίλαθλοι, που έβαλαν... φωτιά στο "Γεώργιος Καραϊσκάκης".

Κι αν νομίζετε πως οι γηπεδούχοι σταμάτησαν εκεί, κάνετε μεγάλο λάθος, αφού πριν καλά-καλά συμπληρωθεί το 6ο λεπτό της αναμέτρησης, είχαν προβάδισμα δύο γκολ. Αυτή την φορά εκτελεστής ήταν ο Όλοφ Μέλμπεργκ, που με ωραία προβολή έπειτα από νέο στημένο του Ιμπαγάσα, έστειλε την μπάλα στα δίχτυα και τους οπαδούς του Ολυμπιακού στον έβδομο ουρανό. Το "ερυθρόλευκο" πάρτι μόλις είχε αρχίσει...

Οι παίκτες του Μανόλο Χιμένεθ έδειχναν ανίκανοι να αντιδράσουν και τα λάθη τους ήταν αμέτρητα και άκρως επικίνδυνα. Ένα σουτ του Μπαχά στο 11' δεν απείλησε τον Πάρντο, σε αντίθεση με τις ευκαιρίες που είχαν οι παίκτες του Ερνέστο Βαλβέρδε. Οι "κιτρινόμαυροι" ήταν σε πλήρη σύγχηση και τρανό παράδειγμα ήταν μια φάση στο 14' όπου ο Νασούτι πήγε να συγκρουστεί με τον Σάχα, αλλά και μια άλλη που ο Σάχα έδιωξε λανθασμένα στο 16' και ο Ριέρα παραλίγο να το εκμεταλλευτεί. Νωρίτερα (στο 15'), ο Μέλμπεργκ είχε την ευκαιρία να διπλασιάσει τα προσωπικά του τέρματα, όμως η κεφαλιά του πέρασε άουτ.

Η αφόρητη πίεση των γηπεδούχων συνεχίστηκε και μέσα σε δύο λεπτά (17'-18') δημιούργησαν ισάριθμες φάσεις. Στη μια ο Μιραλάς έκανε εξαιρετική ατομική προσπάθεια μπαίνοντας στην μεγάλη περιοχή αλλά το γύρισμά του κατέληξε στον Σάχα, ενώ στην άλλη το σουτ του Βέλγου δεν είχε ευτυχή κατάληξη.

Τρίτωσε το καλό-κακό πριν το 20ο λεπτό (3-0).

Οι φιλοξενούμενοι πάντως δεν το... γλίτωσαν το 3ο γκολ, αφού λίγο πριν συμπληρωθεί το 20ο λεπτό του αγώνα οι Πειραιώτες ήταν μπροστά με το εμφατικό 3-0. Ο Τζιμπούρ έβγαλε ψηλοκρεμαστή ασίστ για τον Φουστέρ, εκείνος προσπάθησε να την τσιμπήσει και η μπάλα κατέληξε στα δίχτυα του Σάχα για τρίτη φορά. Οι "κιτρινόμαυροι" ήταν στην κυριολεξία εκτός αγώνα και απ' ότι φάνηκε δεν κατάλαβαν την σημασία ενός τέτοιου αγώνα, ενώ από την άλλη πλευρά οι Πειραιώτες έμοιαζαν ασταμάτητοι.

Παρόλα αυτά, από το 30 και έπειτα, ο ρυθμός του αγώνα έπεσε κι αυτό λόγω των ποδοσφαιριστών του Ερνέστο Βαλβέρδε, που πάτησαν φρένο και έβαλαν τέλος στην ξέφρενη αντεπίθεση που ξεκίνησαν από το πρώτο σφύριγμα του Βασίλη Παμπορίδη στον αγώνα. Την... παύση των "ερυθρολεύκων" προσπάθησαν να την εκμεταλλευτούν οι φιλοξενούμενοι, αλλά μάταια... Στο 34' ο Καφές έστειλε την μπάλα στα δίχτυα του Πάρντο, όμως ο διαιτητής της αναμέτρησης είχε σταματήσει πολύ πριν το ματς, καθώς καταλόγισε φάουλ του Ντιόπ στον Αβραάμ Παπαδόπουλο, σε μια διεκδίκηση κεφαλιάς εντός περιοχής.

Στο επόμενο λεπτό, η άμυνα του Ολυμπιακού πιάστηκε στον ύπνο, όμως ο Πάρντο βγήκε σωστά και στα όρια της μεγάλης περιοχής έδιωξε την μπάλα με το κεφάλι προ του Μπαχά, με αποτέλεσμα η ευκαιρία να περάσει ανεκμετάλλευτει για την ΑΕΚ. Αυτή ήταν η τελευταία σημαντική φάση για το πρώτο μέρος, που ήταν ένας "ερυθρόλευκος" μονόλογος και αυτό το μαρτυρά το 3-0.

Τα πράγματα δεν άλλαξαν στην επανάληψη, αφού τα πρώτα λεπτά θύμιζαν κατά πολύ, τα τελευταία του πρώτου ημιχρόνου. Οι Πειραιώτες είχαν ρίξει την απόδοσή τους "ροκανίζοντας" τον χρόνο, οι "κιτρινόμαυροι" είχαν ηρεμήσει κάπως από την ασφυκτική πίεση των αντιπάλων τους, όμως έδειχναν ανίκανοι να απειλήσουν και στην ουσία να ξαναμπούν στο παιχνίδι. Κάπως έτσι πέρασαν τα πρώτα δέκα λεπτα του δευτέρου ημιχρόνου, δίχως να δούμε ευκαιρίες μπροστά από τις δύο εστίες.

Ο πρώην (Τζιμπούρ) χτυπά πάντα δύο φορές (4-0)

Στο 50'οι "ερυθρόλευκοι" έσπασαν το ρόδι για το δεύτερο ημίχρονο, δημιουργώντας μια καλή φάση για να σκοράρουν, όμως η κεφαλιά του Χοσέ Χολέμπας κατέληξε άουτ. Ο Τζιμπούρ βέβαια δεν ήταν το ίδιο άστοχος στο 62', όταν με ωραία ντρίμπλα απέφυγε τον Μανωλά και με εκπληκτικό σουτ έστειλε την μπάλα της πρώην ομάδας του για δεύτερη φορά. Το σκορ ήταν πλέον 4-0 και οι "ερυθρόλευκοι" ζούσαν ένα όνειρο.

Το τέρμα του Γαλλοαλγερινού ήταν η αρχή του τέλους για την ομάδα του Μανόλο Χιμένεθ, που είχε παραδοθεί άνευ όρων και απλά παρακολουθούσε τον Ολυμπιακό να κάνει πάρτι και να σκοράρει με κάθε τρόπο. Με την τραγική εμφάνιση των "κιτρινόμαυρων" και τον ασταμάτητο ρυθμό των γηπεδούχων, ήταν δεδομένο πως το σκορ θα αυξανόταν κι άλλο, όπως και συνέβη.

Σ-έξι Ολυμπιακός (6-0).

Πέντε λεπτά μετά το γκολ του Τζιμπούρ (67'), την σκυτάλη πήρε ο Κέβιν Μιραλάς, που με ωραίο σόλο και εξαιρετικό πλασέ νίκησε τον Σάχα και έγραψε το βαρύ 5-0.  Η σημερινή νύχτα ήταν μαρτυρική και μαύρη σελίδα στην ιστορία της ΑΕΚ που διασυρόταν και μια απίστευτη γιορτή για τον Ολυμπιακό, που κατέκτησε το πρωτάθλημα με τον πιο εμφατικό τρόπο.

Και τα δυσάρεστα δεν σταμάτησαν εκεί για τους παίκτες του Μανόλο Χιμένεθ, που δεν σεβάστηκαν την φανέλα που φορούσαν και ήταν θύματα ενός "ερυθρόλευκου" βασανιστηρίου δίχως προηγούμενο. Στο 7ο λεπτό, ο Χοσέ Χολέμπας με ωραίο διαγώνιο σουτ εντός περιοχής, πέτυχε το πρώτο του γκολ με την φανέλα του Ολυμπιακού και ανέβασε τον δείκτη του σκορ στο 6-0. Ένας εφιάλτης δίχως τέλος για τους "κιτρινόμαυρους" και μια γιορτή για τους γηπεδούχους, που ούτε ο πιο αισιόδοξος οπαδός δεν θα την ονειρευόταν.

Τα υπόλοιπα λεπτά ήταν διαδικαστικού χαρακτήρα. Οι "ερυθρόλευκοι" ήταν πιο χαλαροί, οι παίκτες της ΑΕΚ προσπαθούσαν να καταλάβουν τι τους έχει συμβεί και σε καμία περίπτωση δεν μπορούσαν να κάνουν κάτι για να το ξεπέρασουν. Κάποιες καλές στιγμές, όπως αυτή του Ντιόπ στο 89' δεν είχαν ευτυχή κατάληξη και η Ένωση δεν πέτυχε ούτε καν το γκολ της τιμής. Μια τεράστια νίκη για τους Πειραιώτες που κατέκτησαν το 38ο πρωτάθλημα της ιστορίας τους, με τον πλέον εμφατικό τρόπο.

                     

            

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου