Τελευταία Νέα

30/5/11

A1 : Πέρα βρέχει για την...ΚΕΔ!



Καθώς στους τελικούς ΠΑΟ-Ολυμπιακού ενεπλάκη και η Εθνική Ομάδα, η Κεντρική Επιτροπή Διαιτησίας νομίζει ότι απλά βρέχει. Γι αυτό, άλλωστε, η χθεσινή διαιτησία χαρακτηρίστηκε...άριστη(!!) από το Ν.Ζαβλανό.

Την ώρα που οι φωνές του Ολυμπιακού άγγιξαν και την Εθνική Ομάδα, με τον Γιάννη Μπουρούση να δηλώνει εν βρασμώ (ή μήπως όχι;) πως δεν ξαναφοράει τη φανέλα της, γιατί "δεν το σέβονται", η Κεντρική Επιτροπή Διαιτησίας ...νομίζει ότι βρέχει.

Ο παρατηρητής, άλλωστε, του χθεσινού αγώνα στο ΟΑΚΑ, Νίκος Ζαβλανός (και μέλος της ΚΕΔ), χαρακτήρισε τη διαιτησία του δεύτερου τελικού "άριστη", άρα ούτε γάτα, ούτε ζημιά!

Είναι, όμως, έτσι; Ας προσπαθήσουμε να δώσουμε μια εξήγηση. Πρώτα απ' όλα να συμφωνήσουμε σε κάτι. Ότι ο Ολυμπιακός δεν θα χάσει τον τίτλο του πρωταθλητή, επειδή αδικήθηκε από τη διαιτησία του δεύτερου τελικού. Αν ηττηθεί, εν τέλει, στη σειρά θα το οφείλει στο ματς που έχασε στο Ειρήνης και Φιλίας. Ή αν προτιμάτε, αυτό που πήρε ο Παναθηναϊκός και έσπασε το πλεονέκτημα έδρας.

Ωστόσο, δεν μπορεί κάθε φορά που έρχονται οι τελικοί των πλέι-οφ, να έχουμε το ίδιο φαινόμενο. Σε ένα, τουλάχιστον, ματς να έχουμε κραυγές και θρύψαλα.

Αλλά πως μπορεί να αλλάξει η κατάσταση όταν:

  • Μετά τον περσινό τρίτο τελικό όπου έγιναν τα χίλια μύρια, οι διαιτητές του συγκεκριμένου αγώνα, όχι μόνο δεν τιμωρήθηκαν, αλλά επιβραβεύτηκαν παίζοντας ως το τέλος των πλέι-οφ. Ο Χριστοδούλου, μάλιστα, έφτασε  να θεωρείται ο κορυφαίος Έλληνας διαιτητής κι ο Αναστόπουλος ο ρέφερι με τα περισσότερα παιχνίδια στην Α1.
  • Η Κεντρική Επιτροπή Διαιτησίας, λειτουργεί ...σχεδόν ανεξέλεγκτη. Κανείς δεν ελέγχει τους διαιτητές, κανείς δεν τους εκπαιδεύει, κανείς δεν τους καθοδηγεί.
  • Στους φετινούς τελικούς φτάσαμε στο σημείο να ορίζονται διαιτητές ο Σώμος και ο Ψαριανός. Δηλαδή, διαιτητές ...ουσιαστικά δεύτερης ταχύτητας. Να δεχθούμε ότι είναι τα μεγαλύτερα ταλέντα της νέας φουρνιάς της ελληνικής διαιτησίας; Εντάξει. Πώς όμως αυτοί οι ρέφερι, χωρίς καμιά προετοιμασία, αλλά και εμπειρία μπαίνουν στα πλέι-οφ; Είναι πιο κρίσιμοι οι αγώνες της κανονικής περιόδου από τα πλέι-οφ και δεν το ...ξέραμε!

Τι φοβάται ο Γ.Βασιλακόπουλος;

Η ΚΕΔ είναι επιτροπή της ΕΟΚ. Ο Γιώργος Βασιλακόπουλος έχει την ευθύνη και μπορεί να αλλάξει και πρόσωπα και πράγματα. Κάποιοι λένε ότι ήθελε πράγματι να προχωρήσει σε αλλαγές, αλλά δεν το έπραξε, γιατί έτσι θα έδειχνε ότι υπέκυπτε στην περίφημη επιστολή της ΚΑΕ Ολυμπιακός, που πέρσι ζητούσε τις παραιτήσεις και την ολική αναδιάρθρωση της Επιτροπής!

Κρατάει, λοιπόν, τους ίδιους ανθρώπους στη θέση τους, αφήνοντας να αιωρούνται διάφορα. Όταν, όμως, ακόμη κι οι διεθνείς μπασκετμπολίστες τον βλέπουν στο Ευρωμπάσκετ, ή στο Μουντομπάσκετ, να σουλατσάρει έχοντας ως μόνιμο συνοδό τον Νίκο Ζαβλανό, τότε να μη του προκαλούν έκπληξη αντιδράσεις όπως αυτή του ...Μπουρούση.

Η διαιτησία δεν είναι εύκολος χώρος. Αντίθετα, θέλει πολύ μεγάλη προσπάθεια για να "καθαρίσει". Το όποιο σύστημα, άλλωστε, δεν αρχίζει και τελειώνει στην Α1. Ξεκινάει από τα τοπικά πρωταθλήματα, ανεβαίνει κατηγορίες και φτάνει στο επαγγελματικό πρωτάθλημα.

Ο ΕΣΑΚΕ, βέβαια, δεν έχει θίξει ποτέ το θέμα, έστω κι αν ο πρόεδρός του μετέχει από το νόμο στο ΔΣ της ΕΟΚ. Κι αυτός, προφανώς, όλα ... καλά τα βρίσκει.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου