Τελευταία Νέα

31/7/11

To Assist.gr σας τον παρουσιάζει τον Μαρτίνας Γκετσεβίτσιους!

                         

Ο Ολυμπιακός απέκτησε τον Μαρτίνας Γκετσεβίτσιους, που μπορεί να μην έχει τη λάμψη του Κλέιζα ή του Ματσιγιάουσκας, των δύο τελευταίων Λιθουανών που ήρθαν στο Λιμάνι, αλλά φιλοδοξεί να στεριώσει πολύ περισσότερο στους «ερυθρόλευκους». 


Ο Μαρτίνας Γκετσεβίτσιους είναι παίκτης του Ολυμπιακού και γίνεται ο 6ος Λιθουανός, μετά τον Καρνισόβας, τον Ζουκάουσκας, τον Σεϊμπούτις, τον Ματσιγιάουσκας και τον Κλέιζα που πιάνει Λιμάνι με στόχο να καταφέρει ότι δεν έκαναν οι προηγούμενοι –διαφημισμένοι- συμπατριώτες του. Να πανηγυρίσει ένα πρωτάθλημα στον Πειραιά. Άλλωστε, παρά τη νεαρή ηλικία του (23 ετών) έχει προλάβει να κατακτήσει δύο πρωταθλήματα Λιθουανίας (2009, 2010), δύο Κύπελλα (2009, 2010), δύο πρωταθλήματα Βαλτικής Λίγκας (2007, 2009), ένα UlebCup(2009), δύο ασημένιο μετάλλιο με τις «μικρές» Εθνικές (2006, 2008) και ένα χάλκινο μετάλλιο στο περσινό Μουντομπάσκετ στην Τουρκία. «Neblogai» (σ.σ: όχι κι άσχημα) που λένε και στη Λιέτουβα…


Τι θα κάνει ο Γκετσεβίτσιους στον Ολυμπιακό; Θα σουτάρει μέχρι θανάτου και καλά θα κάνει, καθώς ο Λιθουανός guardείναι φονικός σουτέρ και καλείται να δώσει λύση στο επί χρόνο αδύνατο σημείο του Ολυμπιακού που λέγεται περιφερειακό σουτ. Ο Χαλπερίν στα δύσκολα έψαχνε να πασάρει την μπάλα, ο Κέσελ δεν κατάφερε ποτέ να βρει ρυθμό στην πρώτη του σεζόν στο Λιμάνι, αλλά ο Γκετσεβίτσιους έχει δώσει πολλά και σαφή δείγματα αξιόπιστου μπόμπερ.
Τη σεζόν 2009-2010, ο Μαρτίνας έπαιξε σε 10 αγώνες της Λιέτουβος στην Euroleagueκαι έβγαλε μάτια, σκοράροντας 14,2 πόντους με 3 ριμπάουντ, 3,3 ασίστ και 1,3 κλέψιμο ενώ είχε 88,9% στις βολές και 45% στα τρίποντα (28/62). Μπορεί η Λιέτουβος να αποκλείστηκε άδοξα από την κανονική περίοδο της διοργάνωσης (4 νίκες – 6 ήττες), όμως οι επιδόσεις του Γκετσεβίτσιους ανάγκασαν τους σκάουτερ στο ΝΒΑ να κοιτάξουν –για πολλοστή φορά- στη Βαλτική. To Draft Express γράφει για τον Λιθουανό. «Ο 22χρονος Λιθουανός, που έχε αγωνιστεί σε όλες τις Εθνικές ομάδες της χώρας του είναι με μια λέξη «σουτέρ». Το κορμί του είναι σχετικά αδύναμο, δεν είναι πολύ γρήγορος, ούτε έχει μεγάλο άλμα, αλλά το σουτ του είναι μοναδικό. Είναι η κλασική περίπτωση των σουτέρ που μαθαίνουν μπάσκετ στα ευρωπαϊκά γήπεδα και οι οποίοι τα τελευταία χρόνια λείπουν από το ΝΒΑ. Ο Γκετσεβίτσιους μοιάζει απίθανο να κάνει καριέρα στο ΝΒΑ, εξαιτίας της σωματοδομής του, αλλά μπορεί να εξελιχθεί σε έναν από τους καλύτερους σκόρερ της Ευρώπης για την επόμενη δεκαετία. Βασίζεται πάρα πολύ στο τρίποντο, αλλά τις περισσότερες φορές δικαιώνεται, καθώς σουτάρει με τρομερή αυτοπεποίθηση».
Με προίκα την εκπληκτική σεζόν με τη Λιέτουβος και τη σιγουριά των Αμερικανών–που πάντως κατά καιρούς πέφτουν θεαματικά έξω- για το ταλέντο του, ο Γκετσεβίτσιους πήγε στην Τουρκία για το Μουντομπάσκετ και επέστρεψε με το χάλκινο μετάλλιο και συγκομοιδή 6,6 πόντους (35% στα δίποντα και 36% στα τρίποντα), 1,4 ριμπάουντ και 1 ασίστ σε 13 λεπτά ανά αγώνα.
Μετά τα όργια στην Euroleagueτου 2010, ο Γκετσεβίτσιους δεν ήταν πλέον άγνωστος και έτσι οι άμυνες προσαρμόστηκαν πάνω του την επόμενη χρονιά. Η Λιέτουβος έφτασε μέχρι το Top16 και έκανε τη μεγάλη έκπληξη νικώντας τον Παναθηναϊκό μέσα στο ΟΑΚΑ, με τον Λιθουανό σουτέρ να ολοκληρώνει την περσινή διοργάνωση με 11,7 πόντους (83,9% στις βολές, 51,6% στα δίποντα και 41,2% στα τρίποντα), 3 ριμπάουντ, 2,6 ασίστ και 2 λάθη σε 29 λεπτά ανά αγώνα, όντας ο τρίτος σκόρερ της ομάδας πίσω από τον Μίλκο Μπιέλιτσα και τον Καλίντ Ελ Αμίν, ενώ ήταν ο πρώτος σε εύστοχα σουτ τριών πόντων καθώς βρήκε το στόχο 28 φορές πίσω από τα 6,75. Στους δύο αγώνες με τον Παναθηναϊκό πάντως δεν ήταν σε σπουδαία φόρμα, καθώς είχε συνολικά 11 πόντους με 1/7 δίποντα και 3/7 τρίποντα, 6 ασίστ και 3 λάθη. 
Το μόνο σίγουρο είναι ότι με το περιφερειακό σουτ, θα αναγκάσει τον Ομπράντοβιτς να δώσει εντολή να μη μένει ποτέ ελεύθερος έξω από τα 6,75. Την ίδια άποψη βέβαια είχαμε και για τον Κέσελ, βλέποντας τον στο Μουντομπάσκετ, όμως ο Σέρβος πέρασε την πρώτη του σεζόν μεταξύ… πάγκου και αστοχίας.
Επί του πιεστηρίου: Μετά από ώρες έρευνας στο διαδίκτυο, προκύπτει ότι ο Γκετσεβίτσιους είναι εξαιρετικός χαρακτήρας, που ουδέποτε έχει προκαλέσει αρνητικά σχόλια με τις αντιδράσεις του εντός και εκτός παρκέ. Για τον νέο Ολυμπιακό που φτιάχνει ο Ντούσαν Ίβκοβιτς η συγκεκριμένη πληροφορία, μόνο ασήμαντη δεν θεωρείται…
Δείτε τον Μαρτίνας Γκετσεβίτσιους εν δράσει:





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου