Τελευταία Νέα

21/2/13

8η Aγωνιστική Euroleague TOP-16 Ε' Όμιλος : Ζαλγκίρις - Παναθηναϊκός 73-78

Νίκη χρυσάφι για τον Παναθηναϊκό, ο οποίος έφυγε με το "διπλό" από το Κάουνας επικρατώντας με 78-73 της Ζαλγκίρις.
Ο Παναθηναϊκός έκανε εξαιρετικό δ' δεκάλεπτο στο Κάουνας κι έφυγε με σπουδαίο "διπλό" στις αποσκευές του, που του δίνει τη δυνατότητα να αγκαλιάσει την πρόκριση.
Το 73-78 ήταν απόρροια του εξαιρετικού παιχνιδιού που έκαναν οι Ρόκο Λένι Ούκιτς και Δημήτρης Διαμαντίδης οι οποίοι οδήγησαν την ομάδα τους στη νίκη.
Πλέον, με απολογισμό 5-3 ο Παναθηναϊκός πρέπει απλά να διαφυλάξει την έδρα του και να παλέψει τα παιχνίδια σε Μπάμπεργκ και Μάλαγα, ούτως ώστε να τερματίσει όσο το δυνατόν πιο ψηλά γίνεται.
Στο β' ημίχρονο, οι "πράσινοι" βελτίωσαν την άμυνα τους, περιόρισαν τα λάθη τους και κατάφεραν να φύγουν με ένα σπουδαίο διπλό από το Κάουνας, παρ' ότι έχασαν τα ριμπάουντ (40-29).
Εξαιρετικό παιχνίδι από τον Ούκιτς ο οποίος τελείωσε το ματς με 21 πόντους, 4 ριμπάουντ και 6 ασίστ, έχοντας 8/10 σουτ εντός πεδιάς. Νταμπλ νταμπλ πέτυχε ο Διαμαντίδης με 13 πόντους και 10 ασίστ, ενώ πολύ καλός ήταν και ο Γκιστ με 12 πόντους και 9 ριμπάουντ. Καθόλου δεν αγωνίστηκε ο Μάρκους Μπανκς ο οποίος ήταν στην 12άδα.
Ο αγώνας:
Με τη "γνωστή" πεντάδα των τελευταίων αγώνων, ξεκίνησε ο Παναθηναϊκός το παιχνίδι έχοντας στο παρκέ τους Ούκιτς, Διαμαντίδη, Ματσιούλις, Λάσμε και Γκιστ. Με τους Διαμαντίδη και Ούκιτς να ευστοχούν σε δύο τρίποντα, οι "πράσινοι" προηγήθηκαν με 6-2, όμως ο Κσιστόφ με δικό του εύστοχο σουτ τριών πόντων έδωσε το προβάδισμα στη Ζαλγκίρις (7-6) για πρώτη φορά στον αγώνα.
Το παιχνίδι ήταν ανοικτό με γρήγορο ρυθμό και τις άμυνες να είναι χαλαρές. Ο Παναθηναϊκός έπαιρνε σκορ από τους Διαμαντίδη και Ούκιτς, όμως το πρώτο πρόβλημα άκουγε στο όνομα του Στεφάν Λάσμε ο οποίος συμπλήρωσε 2 φάουλ με το πρώτο πεντάλεπτο. Ο Σχορτσανίτης πέρασε στο παρκέ όμως χρεώθηκε κι αυτός με 2ο φάουλ, ενώ δεν μπορούσε να ακολουθήσει τον ρυθμό της Ζαλγκίρις. Θέση στην πεντάδα για αρκετή ώρα πήρε και ο Ξανθόπουλος για να ξεκουράσει τον Διαμαντίδη.
Οι γηπεδούχοι προηγήθηκαν με 18-15 και 22-17, με τους "πράσινους" να επιμένουν να τρέχουν και να σουτάρουν συνεχώς τρίποντα. Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα να έχουν 3/9 στο τέλος του δεκαλέπτου και να χάνουν τα ριμπάουντ (11-7), έχοντας κι ένα περισσότερο λάθος από τη Ζαλγκίρις.
Ακολούθησε το ρυθμό της, δέχτηκε 43 πόντους.
Στο β' δεκάλεπτο, οι Λιθουανοί βρέθηκαν δύο φορές στο +5 (27-22, 29-24), την ίδια στιγμή που ο Παναθηναϊκός δεν έλεγε να ρίξει το τέμπο και να πάει σε σετ παιχνίδι, που τον συνέφερε καλύτερα. Πριν το 15' ο Αργύρης Πεδουλάκης είχε τους Λάσμε και Σχορτσανίτη με 3 φάουλ έκαστο, με τους διαιτητές να είναι ιδιαίτερα αυστηροί, εκνευρίζοντας τους "πράσινους".
Με καλάθι και φάουλ του Λάσμε, το σκορ έγινε 29-27 στο 14' όμως οι γηπεδούχοι με Καουκένας και Γιαβτόκας προηγήθηκαν με 33-27. Με τρίποντο του Καπόνο, ο Παναθηναϊκός πλησίασε στον πόντο (33-32), όμως και πάλι δεν είχε καλή αμυντική αντίδραση για να περιορίσει τους αντιπάλους του.
Μία εξαιρετική πάσα του Διαμαντίδη στο Γκιστ, έδωσε την ευκαιρία στον δεύτερο να καρφώσει για το 37-35, όμως η Ζαλγκίρις αντέδρασε και με τον Λαφαγιέτ να ευστοχεί σε δύο συνεχόμενα τρίποντα, διατήρησε το υπέρ της προβάδισμα. Με τη λήξη του ημιχρόνου, ο Ούκιτς μείωσε σε 43-40, κρατώντας κοντά την ομάδα του σκορ. Από τα 22 συνολικά ριμπάουντ της Ζαλγκίρις, τα 8 ήταν επιθετικά κι αυτό ήταν ένα μεγάλο πρόβλημα για τον Παναθηναϊκό που είχε και τους ψηλούς του φορτωμένους με φάουλ.
Πέρασε μπροστά, όμως η Ζαλγκίρις είχε υπομονή.
Το ίδιο... σενάριο συνεχίστηκε για λίγο ακόμα στην επανάληψη, με τον Παναθηναϊκό να μειώνει και τη Ζαλγκίρις να ξεφεύγει με ευκολία κάθε φορά. Ο Γκιστ έγραψε το 45-44, όμως δύο κακές άμυνες έδωσαν την ευκαιρία στους γηπεδούχους να ξεφύγουν και πάλι με 5 πόντους διαφορά (49-44).
Ένα σερί 6-0 από πλευράς Παναθηναϊκού, του έδωσε την ευκαιρία μετά από πάρα πολύ ώρα να περάσει μπροστά στο σκορ (49-50) χάρη σε λέι απ του Ματσιούλις που έκανε καλή δουλειά στην άμυνα. Στο 26' ο Μάρκο Πόποβιτς χρεώθηκε με τεχνική ποινή και ο Λάσμε με κάρφωμα έκανε το 51-53. Ωστόσο, ο Λαφαγιέτ δεν είχε αντίπαλο και κράτησε τη Ζαλγκίρις ζωντανή σε εκείνο το κρίσιμο σημείο με πέντε δικούς του πόντους (56-53).
Στο 28' ο Διαμαντίδης με τρίποντο ισοφάρισε σε 56-56, ενώ στην εκπνοή του χρόνου του γ' δεκαλέπτου ο Φουτ με επιθετικό ριμπάουντ έκανε το 58-56. Ο Παναθηναϊκός αν είχε περισσότερη υπομονή στην επίθεση και δεν πήγαινε συνέχεια στα τρίποντα, θα μπορούσε να κρατήσει το προβάδισμα, αφού σούταρε με 63% στα δίποντα. Στα... ευχάριστα ότι και η Ζαλγκίρις ήταν απελπιστικά άστοχη από τα 6.75μ. και δεν ξέφυγε με πάνω από 5-6 πόντους.
Ο Διαμαντίδης έκοβε, ο Ούκιτς έραβε.
Στο ξεκίνημα του δ' δεκαλέπτου, για μία ακόμα φορά η Ζαλγκίρις βρέθηκε στο +5 (61-56), ωστόσο ο Παναθηναϊκός αρχικά μείωσε (61-60) και στη συνέχεια ισοφάρισε σε 63-63 μετά από τρίποντη βόμβα του Διαμαντίδη, ο οποίος ήταν εξαιρετικός σε άμυνα κι επίθεση.
Ο Λαβρίνοβιτς με 2/2 βολές έγραψε το 65-63 υπέρ της ομάδας του, με τον Παναθηναϊκό να έχει πλέον και Λάσμε και Σχορτσανίτη στα 4 φάουλ, κινδυνεύοντας να χάσει την επαφή με το σκορ, όμως το δίδυμο Διαμαντίδης-Ούκιτς δεν είχε πει την τελευταία του κουβέντα. Στα 5.07'' πριν το τέλος, ο Ούκιτς έβαλε ένα απίστευτο καλάθι κι έδωσε το προβάδισμα στον Παναθηναϊκό (65-66). Στο 37' ο ίδιος μετά από πάσα του Διαμαντίδη, έγραψε το 69-73 στο 37', υποχρεώνοντας τον Χοάν Πλάθα να πάρει τάιμ άουτ. 
Μόλις, επέστρεψαν οι δύο ομάδες ο Διαμαντίδης έκλεψε κι έδωσε την μπάλα στον Ούκιτς που έκανε το 69-75, φέρνοντας τον Παναθηναϊκό για πρώτη φορά στο +6. Μετά από φάση διαρκείας, ο Ούκιτς στα 21'' πριν το τέλος, έγραψε το 71-77, αφού είχε πάρει πρώτα την μπάλα και είχε ροκανίσει το χρόνο. Η πλάστιγγα είχε γείρει υπέρ των "πράσινων", που απλά έπρεπε να διατηρήσουν την ψυχραιμία τους για να φύγουν με το "διπλό" από το Κάουνας.
Τα δεκάλεπτα: 22-19, 43-40, 58-56, 73-78.
Ζαλγκίρις (Πλάθα): Ντάρντεν 9(1), Πόποβιτς 10, Λαβρίνοβιτς Ντ. 4, Γιουσκεβίτσιους, Λιπκεβίτσιους, Γιαβτόκας 8, Κουζμίνσκας 5(1), Λαφαγιέτ 15(3), Καουκένας 4, Φουτ 7, Λαβρίνοβιτς Κ. 11(1).
Παναθηναϊκός (Πεδουλάκης): Μπράμος 8(1), Ματσιούλις 4, Καπόνο 4(1), Ούκιτς 21(3), Λάσμε 9, Τσαρτσαρής 4, Διαμαντίδης 13(4), Γκιστ 12, Ξανθόπουλος, Σχορτσανίτης 3.

                               

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου