Τελευταία Νέα

29/9/15

2η Aγωνιστικήτου Champions League 6ος όμιλος : Άρσεναλ - Ολυμπιακός 2-3

Ο μαέστρος Σίλβα και οι παίκτες του έγραψαν ιστορία στο Εμιρέιτς. Πέτυχαν μια από τις μεγαλύτερες νίκες του ελληνικού ποδοσφαίρου στην Ευρώπη κερδίζοντας με 3-2 την Άρσεναλ, σε ένα ματς που θα το θυμούνται όλοι για αρκετά χρόνια. Εκτός αν ...ετοιμάζει κάτι καλύτερο για τη συνέχεια του φετινού Τσάμπιονς Λιγκ.

Μία μεγάλη νίκη. Ένα έπος. Μια ποδοσφαιρική συμφωνία. Με μαέστρο και ενορχηστρωτή τον Μάρκο Σίλβα. Και εκτελεστές τους "ερυθρόλευκους" ποδοσφαιριστές, που μπήκαν στο Εμιρέιτς και έκαναν ένα μικρό θαύμα. Έβαλαν τρία γκολ (!) στην Άρσεναλ και θριάμβευσαν με 3-2!
Ήταν "κάτι μαγικό" όπως τραγουδούσαν μεθυσμένοι από τον θρίαμβο οι οπαδοί του Ολυμπιακού στο Λονδίνο κι όσοι έβλεπαν ...με υπογλώσσια για να αντέξουν στην αγωνία μέχρι το τέλος κι ενώ όλα έδειχναν ότι το "ματς δεν χάνεται". Πως να χαθεί, άλλωστε; Μια ομάδα στημένη με υπέροχο τρόπο. Δεκατέσσερις ποδοσφαιριστές έτοιμοι να φάνε σίδερα. Και να προηγηθούν τρεις φορές σε ένα γήπεδο, όπου ελάχιστες ομάδες έχουν το προνόμιο να σκοράρουν τρις (και να νικήσουν).
Δεν ήταν μια απλή νίκη. Ήταν ένας θρίαμβος. Μια ποδοσφαιρική έκρηξη, από μια ομάδα που δεν φοβήθηκε το μεγάλο αντίπαλό της, μπήκε χωρίς άγχος στο χορτάρι και έφυγε με εκατό κιλά αυτοπεποίθησης στις αποσκευές της. Έφυγε, βέβαια, και με τους τρεις βαθμούς που την φέρνουν στη δεύτερη θέση του ομίλου. Με δυο νίκες επί της Ντιναμό Ζάγκρεμπ στα παιχνίδια που ακολουθούν, γίνεται φαβορί για τη 2η θέση, πίσω από τη Μπάγερν.
Αλλά δεν είναι ώρα για υπολογισμούς. Ούτε για τα τετριμμένα "κοιτάει το επόμενο ματς, που είναι ένα σπουδαίο ντέρμπι εναντίον του ΠΑΟΚ στην Τούμπα". Όχι. Αυτή η νίκη, όσο κι αν ο χρόνος πιέζει, όσο κι αν ... πράγματι έρχεται ένα μεγάλο ελληνικό ματς, αξίζει κανείς να την απολαύσει. Να τη χαρεί. Να την πανηγυρίσει και να την αναλύσει. Γιατί δεν ήρθε τυχαία. Υπήρξε και σχέδιο, εμπνευσμένο από ένα πολύ διαβασμένο προπονητή και εκτέλεση από μια ομάδα που δεν ...κώλωσε πουθενά. Ακόμη κι όταν το ματς έδειχνε ότι γυρίζει προς την πλευρά των γηπεδουχων.
Ο Ολυμπιακός είχε σημαδέψει τις αδυναμίες της Άρσεναλ (στις στημένες φάσεις), δεν πήγε να παίξει σύστημα πούλμαν και ό,τι βγει. Ήταν μια ομάδα που έπαιξε μπάλα (το έδειξε από την ενδεκάδα, την οποία παρέταξε) και στο τέλος-τέλος έριξε τους Άγγλους νοκ-άουτ όχι με ένα τυχερό 1-0, αλλά με τρία γκολ. Με σύστημα, με μέθοδο και πολύ περισσότερο πάθος. Η πρώτη νίκη επί αγγλικής ομάδας, εκτός έδρας, άξιζε τον κόπο. Και αξίζει τα μπράβο και τα συγχαρητήρια, σε όλους.

Η ταυτότητα του αγώνα:

Γήπεδο: Εμιρέιτς (Λονδίνο)
Διαιτητής: Μπας Νιχάις Βοηθοί: Ρομπ Φαν ντε Βεν, Τσαρλς Σκααπ. Βοηθοί γραμμής: Κέβιν Μπλομ, Ντάνι Μακέλιε (όλοι από Ολλανδία)
Συνθέσεις:
ΑΡΣΕΝΑΛ: Οσπίνα, Γκιμπς, Γκάμπριελ, Κοσιενλί (57 Μετερσάγκερ) Μπεγερίν (85΄Κάμπελ), Οζίλ, Καθόρλα, Κοκελέν (60 Ράμσεϊ), Γουόλκοτ, Τσάμπερλεϊν, Σάντσες
ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ: Ρομπέρτο, Ομάρ, Σιόβας, Μποτία, Σαλίνο, Καμπιάσο, Κασάμι, Σεμπά (72 Ερνάνι), Πάρντο, Φορτούνης (86'Βούρος), Ιντέγιε (46 Φιμπόγκασον).
Γκολ: Πάρντο (33), Φορτούνης (40')-Γουόλκοτ (34').
Κάρτες: Σάντσες (43), Γκάμπριελ (44), Ρομπέρτο (64), Φιμπόγκασον (75), Καμπιάσο (76), Φορτούνης (77), Οζίλ (78).

Ο αγώνας:

Η έκπληξη του Σίλβα δεν ήταν ο Σαλίνο. Ή μάλλον ήταν και ο Σαλίνο, αλλά και ο Σεμπά. Ο κόουτς του Ολυμπιακού, έβαλε και τους δυο (το ερωτηματικό ήταν στη θεωρία ποιος από τους δυο) αφήνοντας εκτός τον (ασταθή αμυντικά) Μαζουακού. Η εντολή του ήταν φανερή. Κοντά οι γραμμές και εκμετάλλευση του χώροπυ από τους  ταχυπόδαρους εξτρέμ, που πάντως είχαν το νου τους και στα αμυντικά καθήκοντα. Κασάμι-Καμπιάσοπ ήταν μαζί στον άξονα, ενώ ο Φορτούνης είχε ρόλο μπαλαντέρ, πίσω από τον προωθημένο Ιντέγιε.
Η Άρσεναλ είχε τον Κοκελέν στη μεσαία γραμμή, αντί του Ράμσεϊ, για να ελέγχει σαν αμυντικός χαφ τις κινήσεις των αντιπάλων και αφήνοντας Καθόρλα και Εζίλ να φτιάχνουν παιχνίδι, είτε για τον Σάντσες είτε για τον Γουόλκοτ.
Ο Ολυμπιακός είχε μπει διαβασμένος, Με τις γραμμές κοντά, με πρόθεση -όσο μπορούσε βέβαια- να κρατήσει την μπάλα απέναντι σε μια ομάδα που ανά πάσα στιγμή, αν έβρισκε χώρους, μπορούσε να τρέξει και να δημιουργήσει πονοκεφάλους. Η πρώτη, από το κόρνερ (!) που είχε κερδίσει ο Ολυμπιακός όταν έβγαλε πέντε παίκτες στο τρανζίσιον, με τον Τσάμπερλεϊν να στέλνει την μπάλα στην εξωτερική πλευρά της εστίας. Δεν ήταν γκολ. Δυο λεπτά αργότερα, από την νωχελική αντίδραση του Ιντέγιε που είδε την μπάλα να περνάει από δίπλα του (αν την έβρισκε θα έγραφε γκολ,. από το καλοχτυπημένο φάουλ του Φορτούνη), ο Γουόλκο βγήκε απέναντι στον Ρομπέρτο, αλλά έχει διανύσει αρκετά μέτρα για να σουτάρει με περισσότερη δύναμη. Ο γκολκίπερ του Ολυμπιακού έδιωξε την μπάλα...
Την υπνώτισε και προηγήθηκε.
Περνώντας το πρώτο εικοσάλεπτο, ο Ολυμπιακός είχε φροντίσει να μη δεχθεί άλλους αιφνιδιασμούς. Να μη δώσει δικαιώματα και να προλάβει να κάνει και ένα (όχι τόσο ισχυρό σουτ) που βγήκε άουτ. Ουσιαστικά, ο Ολυμπιακός είχε κοιμήσει την Άρσεναλ. Στο 32 μάλιστα, ο Ιντέγιε δεν αντέδρασε όπως έπρεπε να κάνει σαν σέντερ-φορ, ωστόσο, η αναταραχή μέσα στην περιοχή της Άρσεναλ ήταν δεδομένη. Κόρνερ, πέταξαν την μπάλα. Ο Κασάμι προτίμησε μια κομπίνα από την προπόνηση. Συρτή πάσα για να σουτάρει κάποιος έξω από την περιοχή. Στην προκειμένη περίπτωση ο Πάρντο. Καλό σουτ. Καλύτερο με τη βοήθεια του Τσάμπερλεϊν. Ο Ολυμπιακός ήταν μπροστά με 0-1!
Το σχέδιο Σίλβα είχε αποδώσει στην εντέλεια. Και οι "ερυθρόλευκοι" είχαν 12 λεπτά να κρατήσουν το προβάδισμα! Δεν άντεξαν ούτε ένα, αλλά ... που να ξέραμε τι θα ερχόταν. Στην πρώτη τους επίθεση μετά το 0-1, οι Gunners ισοφάρισαν. Η σπουδαία κίνηση του Σάντσες μπέρδεψε τρεις παίκτες του Ολυμπιακού, που πήγαν να τον αναχαιτίσουν στα δεξιά. Η κάθετη πάσα προς τον Γουόλκοτ, βρήκε τον διεθνή Άγγλο σε θέση βολής. Το σουτ δεν ήταν τόσο δυνατό. Ο Ρομπέρτο έπεσε, απέκρουσε αλλά η μπάλα πέρασε κάτω από το σώμα του. "Φτηνή" η ισοφάριση, αλλά ο Ολυμπιακός δεν απογοητευόταν.
Φορτούνης όπως Χατζηπαναγής!
Συνέχισε να κάνει παιχνίδι και στο 40' κέρδισε κόρνερ, από μια ακόμη προσπάθεια να πλαγιοκοπήσει την άμυνα της Άρσεναλ. Κόρνερ. Ο Φορτούνης, απέδειξε γιατί θεωρείται από τους πιο δεξιοτέχνες ποδοσφαιριστές που έβγαλε τα τελευταία χρόνια η Ελλάδα. Το κόρνερ θύμισε χτυπημα Χατζηπαναγή, ο Οσπίνα αιφνιδιάστηκε από το φάλτσο, πήγε να την πιάσει, την έχασε κι ενώ τον πίεζε ο Σιόβας, την είδε να περνάει και τη γραμμή: Το 1-2 ήταν γεγονός!
Η Άρσεναλ ξαναβρισκόταν πίσω στο σκορ. Και οι παίκτες της έχαναν την ψυχραιμία τους, κάνοντας φάουλ που στοίχιζαν κάρτες αλλά και προσπαθώντας να εκμαιεύσουν πέναλτι. Το ημίχρονο τελείωνε, με τον Ολυμπιακό σοβαρό, μετρημένο και τολμηρό, να προηγείται με ένα γκολ. Τα είχε πάει περίφημα σε ένα (σχεδόν) τέλειο 45λεπτο...
Μέσα ο Φιμπόγκασον (τι λες τώρα)!
Ο Σίλβα συνέχισε να διαβάζει το ματς. Να έχει ανησυχία για το τι δεν πήγαινε καλά. Σωστά διέβλεψε ότι ο αδύναμος κρίκος στο πρώτο μέρος, ήταν ο "αναιμικός" Ιντέγιε. Έξω ο σέντερ-φορ λοιπόν. Γιατί η καλή άμυνα, η καλή κυκλοφορία της μπάλας και η εύρυθμη λειτουργία, ξεκινάει από το νο 9! Ο Ισλανδός δοκίμασε το πρώτο σουτ του β΄μέρους. Πολύ άστοχο. Ο Κασάμι σημάδεψε εστία (στο 54) αλλά το σουτ ήταν αδύναμο και ο Οσπίνα ήταν, πλέον, πιο προσεχτικός. Αλλαγή έκανε και Βενγκέρ, αλλά υποχρεωτική. Ο Κοσιενλί σε ένα τάκλιν πάνω στον Πάρντο, άνοιξε πολύ τα πόδια του. Βγήκε έξω. Ο Μερτεσάκερ, έμπαινε στη θέση του.
Η άλλη αλλαγή του Αλσατού κόουτς ήρθε τρία λεπτά αργότερα. Ο Ράμσεϊ αντί του Κοκελέν. Η Άρσεναλ ξανάβρισκε το επιετικό της προσωπείο. Και αίφνης το Εμιρέιτς, πήρε φωτιά. Η πρώτη κάθετη του Ράμσεϊ, βρήκε τον Τσάμπερλεϊν από αριστερά. Το γύρισμα βρήκε τον Μερτεσάκερ έτοιμο. Ο Ρομπέρτο έσωσε, την πρώτη. Και ο Ομάρ, έβαλε σωστά το κεφάλι του για να σώσει το δεύτερο σουτ του Καθόρλα. Τρία λεπτά αργότερα, ο Ισπανός σημάδευε ξανά προς την εστία (έξω από την περιοχή).
Ο συμπατριώτης του και αρχηγός του Ολυμπιακού, Ρομπέρτο, έδιωχνε με γροθιές. Ο Ολυμπιακός έδειχνε, προς στιγμή να θολώνει. Να χάνει το καθαρό μυαλό του. Και να δίνει στην Άρσεναλ συνέχεια την μπάλα για επιθέσεις. Και στο 65, ο Σάντσες έβγαλε σέντρα μέσα από την περιοχή. Ελεύθερος σχεδόν ο Γουόλκοτ (οι σέντερ-μπακ είχαν βγει μπροστά) ισοφάρισε με κεφαλιά στο 65!
Πάρε να' χεις...
Όρθιιο το γήπεδο. Είχε σηκωθεί να πανηγυρίσει. Μαζί και ο Βενγκέρ, που ενδεχομένως να νόμιζε ότι είχε έρθει η ώρα για την ομάδα του να τελειώσει το ματς! Λάθος. Ο Ολυμπιακός όχι μόνο συνήλθε αλλά βρήκε το κουράγιο να ξεπεράσει το σοκ της ισοφάρισης βγαίνοντας μπροστά για ένα τρίτο γκολ. Πρώτα από τα αριστερά ο Σεμπά. Με τον Φορτούνη να παίρνει το ριμπάουντ, αλλά να κάνει ένα βήμα παραπάνω για να σουτάρει. Η μπάλα δεν έφυγε μακριά. Πήγε στον Καμπιάσο. Ο Πάρντο χόρεψε τον Γκιμπς, πάσαρε ιδανικά και ο Φιμπόγκασον απλά ακουμπούσε την μπάλα στη μικρή περιοχή για να κάνει το 2-3! Ο Σίλβα πανηγύριζε σα να είχε βάλει αυτός το γκολ. Ε... δεν το' χε βάλει!
Το Εμιρέιτς σώπασε ξανά. Τόσο πεισματάρη, τόσο εγωιστή, τόσο αποφασισμένο σε αγώνα Τσάμπιονς Λιγκ, τον Ολυμπιακό δεν τον έχουμε δει!  Πόσο μάλλον, μέσα στην Αγγλία και κόντρα στην Άρσεναλ...
Δεν θα σηκωνόταν πολλές φορές και πάλι στο πόδι. Ο Ρομπέρτο στο 77 απογειώθηκε για να αποκρούσει το κόρνερ του Εζίλ, ενώ στο 88 έδιωξε καλά την μπάλα στην σέντρα σουτ του Καθόρλα. Νωρίτερα (στο 85) ο Σάντσες έπιασε κεφαλιά που με ένα περίεργο τρόπο δεν μπήκε γκολ (κόρνερ, στην πιο χτυπητή ευκαιρία) και αργότερα (στις καθυστερήσεις) ο Γουόλκοτ έστειλε βιαστικά την μπάλα άουτ.

                   

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου