Τελευταία Νέα

25/2/16

8η Aγωνιστική Top-16 Euroleague E' Όμιλος : Παναθηναϊκός - Φενέρμπαχτσε76-71


Ο Παναθηναϊκός έγινε η πρώτη ομάδα που κερδίζει τη Φενέρμπαχτσε στο Top 16 (76-71), σημειώνοντας την τέταρτη σερί νίκη του στη διοργάνωση. 
Τι κι αν ήρθε στην Ελλάδα πριν από δέκα ημέρες; Ο Έλιοτ Ουίλιαμς έμελλε να καθορίσει τον νικητή στο ντέρμπι του Παναθηναϊκού με τη Φενέρμπαχτσε για την 8η αγωνιστική του Top 16. 

Ο Αμερικανός γκαρντ έκανε τη διαφορά στο τελευταίο λεπτό του αγώνα, για να οδηγήσει το "τριφύλλι" στην τέταρτη διαδοχική νίκη του (76-71), υποχρεώνοντας παράλληλα την ομάδα του Ζέλικο Ομπράντοβιτς στην πρώτη της ήττα.
Με τον κόσμο να δίνει παλμό στο γήπεδο, τους νεοαποκτηθέντες να προσφέρουν πολύτιμες λύσεις και την άμυνα να κάνει εξαιρετικά τη δουλειά της στο παιχνίδι, οι "πράσινοι" έφτασαν στην τελική επικράτηση για να πατήσουν πιο γερά στον όμιλό τους.
Όσο για τον πρωταγωνιστή; Ο Έλιοτ Ουίλιαμς πέτυχε τους τέσσερις τελευταίους πόντους του αγώνα (δίποντο και βολές) στο τελευταίο λεπτό, για να μετατρέψει το +1 (72-71) του 39ου λεπτού στο τελικό +5 (76-71), δίνοντας πολλές αφορμές για χαμόγελα στους φίλους του "τριφυλλιού" που κατέκλυσαν απόψε το ΟΑΚΑ.
Ο αγώνας:
Η Φενέρμπαχτσε ήταν αυτή που ξεκίνησε με καλύτερη στόχευση το παιχνίδι αφού το δίδυμο των Ούντο και Βέσελι έκανε πολύ καλή δουλειά, την ώρα που ο Ντατόμε "γάζωνε" από την περιφέρεια. Ο Ιταλός φόργουορντ ήταν αυτός που έδωσε το έναυσμα για το +6 (6-12 στο 4') της τουρκικής ομάδας, την ώρα που ο Σάσα Τζόρτζεβιτς άνοιγε πολύ το rotation προκειμένου να βρει λύσεις σε άμυνα και επίθεση.
Όσο μάλιστα ο Ραντούλιτσα έμενε εκτός αγώνα, ο Ζέλικο Ομπράντοβιτς είχε κάθε λόγο να χαμογελά. Με όπλο την άμυνα και τα καλάθια του Κούζμιτς από επιθετικά ριμπάουντ, ο Παναθηναϊκός κατάφερε μεν να μειώσει (14-16 στο 8'), αλλά οι δύο χαμένες βολές του Γκιστ σε εκείνο το σημείο δεν έφεραν την ισοπαλία.
Αντίθετα, επέτρεψαν στη Φενέρμπαχτσε να μεγαλώσει κι άλλο το προβάδισμά της, με το +5 (15-20) της πρώτης περιόδου να είναι αποτέλεσμα -και- της αστοχίας των "πρασίνων". Βλέπετε, οι γηπεδούχοι είχαν 5/12 δίποντα, 0/4 τρίποντα και 5/8 βολές στα δέκα πρώτα λεπτά του αγώνα, ποσοστά που ήταν... απαγορευτικά για κάθε ελπίδα νίκης.
Σερί γεμάτο θέαμα και καρφώματα.
Σε αυτό το μοτίβο κινήθηκε κι η δεύτερη περίοδος, τουλάχιστον για τρία λεπτά. Οι φιλοξενούμενοι έδειχναν πιο σίγουροι, οι γηπεδούχοι ψάχνονταν στο παρκέ και με τον Ούντο να "κόβει" και να "ράβει" στις δύο πλευρές του παρκέ, δημιουργήθηκε το +8 (20-28) του 13ου λεπτού.
Αυτό βέβαια δεν σήμαινε πως ο Παναθηναϊκός θα πετάξει λευκή πετσέτα. Δεν γινόταν να το κάνει άλλωστε. Με τον Ουίλιαμς να ανεβάζει κατακόρυφα την απόδοσή του και την άμυνα να αποδεικνύεται σε... πρωταγωνιστή, το "τριφύλλι" κράτησε τη Φενέρμπαχτσε δίχως σκορ για τα επόμενα τέσσερα λεπτά (μέχρι το 17'), πέτυχε έντεκα διαδοχικούς πόντους και κάπως έτσι το -8 (20-28) μετατράπηκε σε +3 (31-28).
Τέσσερα λεπτά ανομβρίας έφεραν, προς το παρόν, τη Φενέρμπαχτσε σε μειονεκτική θέση, μέχρις ότου ο Ούντο "σπάσει το ρόδι" και ισοφαρίσει με έμμεσο τρίποντο (31-31). Παρεμπιπτόντως, αυτός κι ο Βέσελι είχαν νικήσει κατά κράτος τους ψηλούς του Παναθηναϊκού στο πρώτο μισό, για να αποτελέσουν τις πιο αξιόπιστες επιθετικές επιλογές της τουρκικής ομάδας μέχρι την ανάπαυλα.
Ισοπαλία ελέω... Ούντο.
Η διακοπή για  το ημίχρονο βρήκε πάντως τις δύο ομάδες στο "Χ" (36-36), με τους παίκτες του Ζέλικο Ομπράντοβιτς να διαχειρίζονται εξαιρετικά τα δύο φάουλ που είχαν δικαίωμα να δώσουν και να έχουν ένα ακόμη ημίχρονο για να κάμψουν την αντίσταση του "τριφυλλιού". Μιας ομάδας που έδειχνε τρομερή διάθεση να παίξει άμυνα, να τρέξει το γήπεδο και να κάνει ό,τι χρειαζόταν για να φτάσει στην τέταρτη σερί νίκη της στην Euroleague.
Όσο για τη στατιστική απεικόνιση του πρώτου ημιχρόνου; Οι "πράσινοι" είχαν 8/11 βολές, 11/25 δίποντα, 2/7 τρίποντα, 20 ριμπάουντ, 10 ασίστ και 4 λάθη, την ώρα που οι φιλοξενούμενοι μετρούσαν 5/5 βολές, 11/19 δίποντα, 3/12 τρίποντα, 16 ριμπάουντ, 5 ασίστ και 5 λάθη. 
Το +5 δεν ήταν αρκετό.
Το τρίτο δεκάλεπτο ξεκίνησε με τη Φενέρμπαχτσε να μένει δίχως πόντο για κάτι λιγότερο από τρία λεπτά. Στοιχείο που πάντως δεν εκμεταλλεύτηκε στον μέγιστο βαθμό ο Παναθηναϊκός, που έφτασε -με δυσκολία- στο +4 (40-36), πριν ο Ούντο καρφώσει την μπάλα για να πετύχει τους πρώτους πόντους της ομάδας του στο β' μέρος. Από εκεί και πέρα είδαμε ένα άνευ προηγουμένου "μπρα ντε φερ" των δύο ομάδων, δίχως μεγάλες αλλαγές στο σκορ.
Ναι μεν το "τριφύλλι" είχε το πάνω χέρι, έλεγχε τον ρυθμό και οδηγούσε τον Ντίξον σε βιαστικές και επιπόλαιες επιλογές. Ποιος κρατούσε την ομάδα του Ζέλικο Ομπράντοβιτς κοντά στο σκορ; Ο Ούντο, ποιος άλλος! Ο σέντερ της Φενέρμπαχτσε τα έβαλε... με όλους τους "πράσινους" και ήταν ο λόγος που η διαφορά δεν ξέφυγε περισσότερο από τους πέντε πόντους (54-49 στο 28'40'').
Χέινς και Γκιστ έφεραν το +7
Παρεμπιπτόντως, αυτό το +5 ήταν το μεγαλύτερο προβάδισμα του Παναθηναϊκού στο παιχνίδι, που όμως δεν έμεινε για πολύ αναλλοίωτο αφού η διαφορά έπεσε στους δύο (55-53) με την ολοκλήρωση της τρίτης περιόδου.
Στην τελευταία περίοδο, οι διαιτητές αποφάσισαν να σφυρίξουν όλες (ΟΛΕΣ) τις επαφές. Τι σήμαινε αυτό; Πως οι δύο ομάδες θα έμπαιναν γρήγορα στο μπόνους των βολών, όπως κι έγινε, αφού συμπλήρωσαν από πέντε ομαδικά φάουλ μόλις στο 34ο λεπτό.
Κάτι που λειτούργησε ευεργετικά για το "τριφύλλι", ειδικά από τη στιγμή που ο Ζέλικο Ομπράντοβιτς χρεώθηκε με τεχνική ποινή μετά το φάουλ που χρεώθηκε σε βάρος του Μαχμούτογλου. Το θύμα, ο Χέινς, είχε 3/3 βολές (δύο του φάουλ, μια της τεχνικής ποινής), ενώ στην επόμενη αμέσως κατοχή το άλεϊ ουπ κάρφωμα του Γκιστ "έχτισε" το +7 (66-59 στο 34') του Παναθηναϊκού, σηκώνοντας στο πόδι όλο το ΟΑΚΑ.
"Όρθιος" μέχρι το φινάλε.
Ο Μαχμούτογλου προσπάθησε να αλλάξει τα δεδομένα της αναμέτρησης από την περιφέρεια, την ώρα που οι παίκτες του Σάσα Τζόρτζεβιτς (Καλάθης, Διαμαντίδης, Γκιστ) φορτώνονταν με το τέταρτο προσωπικό τους φάουλ. Τότε ήταν που δήλωσε "παρών" ένας... παλιός γνωστός. Ο Φώτσης σκόραρε για τρεις από τα οκτώ μέτρα και με 1/2 βολές του Ραντούλιτσα λίγο αργότερα έδωσαν προβάδισμα οκτώ πόντων στους γηπεδούχους (72-64 στο 37').
Τι ακολούθησε; Οι εφτά σερί πόντοι της Φενέρμπαχτσε που έφεραν τη διαφορά στον πόντο (72-71) με ένα λεπτό να μένει στο σκορ, κι αφού ο Ντίξον σκόραρε για τρεις σε δευτερεύοντα αιφνιδιασμό. Ε και; Ο Ουίλιαμς σκόραρε για δύο στα 31'', ενώ στην επόμενη φάση πήρε το αμυντικό ριμπάουντ μετά το άστοχο τρίποντο του Μπογκντάνοβιτς για να φέρει τον Παναθηναϊκό ακόμη πιο κοντά στη νίκη.
Από τη στιγμή που είχε μάλιστα 2/2 βολές στα 8.9'' για το φινάλε, το "τριφύλλι" ήταν αδύνατο να χάσει το παιχνίδι (76-71). Ο Ντίξον έχασε την ευκαιρία να περιορίσει την έκταση της ήττας της ομάδας του κι έτσι ο Παναθηναϊκός έφτασε τις τέσσερις σερί νίκες στο Top 16, την ώρα που υποχρέωνε το σύνολο του Ζέλικο Ομπράντοβιτς στην πρώτη του απώλεια στη β' φάση της Euroleague.
Τα δεκάλεπτα: 15-20, 36-36, 55-53, 76-71.
ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ (Τζόρτζεβιτς): Χέινς 6, Γιάνκοβιτς, Φώτσης 6, Ραντούλιτσα 13, Φελντέιν 8, Διαμαντίδης 6, Γκιστ 8, Καλάθης 9, Κούζμιτς 6, Ουίλιαμς 14.
ΦΕΝΕΡΜΠΑΧΤΣΕ (Ομπράντοβιτς): Χίκμαν, Ερσέκ, Ούντο 19, Μαχμούτογλου 6, Μπογκντάνοβιτς 9, Βέσελι 12, Κάλινις 2, Ντίξον 16, Ντατόμε 7.

            

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου