Τελευταία Νέα

19/4/16

3oς Αγώνας Play off Euroleague : Παναθηναϊκός - Λαμποράλ Κούτσα 75-84 (0-3).

Παναθηναϊκός - Λαμποράλ Κούτσα 75-84 (pics & vid)

Η Λαμποράλ Κούτσα νίκησε με 84-75, "σκούπισε" τον Παναθηναϊκό στα playoffs της Euroleague κι έγινε η δεύτερη ομάδα που πήρε το εισιτήριο για το Final Four του Βερολίνου. Απίστευτη εμφάνιση από τον Ντάριους Άνταμς (24π.),την ώρα που οι φιλοξενούμενοι είχαν 7/10 τρίποντα στην τελευταία περίοδο!

Δέκα χρόνια χρόνια και μία εβδομάδα μετά το περιβόητο "oakazo", η Λαμποράλ Κούτσα το ξανάκανε! Η ομάδα του Βέλιμιρ Περάσοβιτς νίκησε για τρίτη φορά τον Παναθηναϊκό μέσα σε μία εβδομάδα (75-84), "σκούπισε" το "τριφύλλι" και επέστρεψε σε Final Four μετά από οκτώ χρόνια αναμονής (βλ. Μαδρίτη το 2008)!
Ο Παναθηναϊκός έκανε ό,τι μπορούσε για να αποτρέψει το μοιραίο, αλλά δεν μπορούσε. Τόσο απλά. Ή καλύτερα, οι παίκτες της Λαμποράλ Κούτσα έμοιαζαν να είναι... in the zone στην τέταρτη περίοδο. Τότε ήταν που έριξαν το τελειωτικό "χτύπημά" τους. Με εφτά (!) τρίποντα στο τελευταίο δεκάλεπτο και τον Ντάριους Άνταμς να σημειώνει 14/24 πόντους του, η ισπανική ομάδα πήρε το εισιτήριο για το Βερολίνο, στο "αντίο" του Δημήτρη Διαμαντίδη στην Euroleague.
Οι εικόνες που ακολούθησαν ήταν συγκλονιστικές. Με ένα λεπτό να μένει για το τέλος του αγώνα, οι 18.000 φίλοι του Παναθηναϊκού δεν σταμάτησαν να αποθεώνουν τον αρχηγό της ομάδας στο τελευταίο του ευρωπαϊκό παιχνίδι!
Μετά το τέλος του αγώνα, ο Δημήτρης Γιαννακόπουλος ασπάστηκε και συνεχάρη τόσο τον Γιάννη Μπουρούση για την πρόκριση όσο και τον Βέλιμιρ Περάσοβιτς!

Ο αγώνας:

Η επιλογή του Σάσα Τζόρτζεβιτς να ξεκινήσει στη βασική πεντάδα τον Γιάνκοβιτς απέδωσε άμεσα καρπούς, αφού ο 26χρονος φόργουορντ ήταν ο βασικότερος λόγος για το +6 (8-2) στο 2'50''. Η μαχητικότητα, η διάθεση και η καλή ψυχολογία που έβγαλε στο παρκέ βοήθησαν σημαντικά τον Παναθηναϊκό στην αφετηρία, με την αλλαγή που έγινε στο 2'57'' (στη θέση του πέρασε ο Πάβλοβιτς) να φέρνει εκνευρισμό στην εξέδρα (σ.σ.: έντονη γιούχα τη στιγμή της αλλαγής), αλλά και απώλεια του ρυθμού για το "τριφύλλι".
Στα λεπτά που ακολούθησαν, η Λαμποράλ Κούτσα βρήκε τον τρόπο να κουμαντάρει τον ρυθμό και να πάει το παιχνίδι εκεί που ήθελε: στις πολλές κατοχές. Κάπως έτσι και σε συνδυασμό με το γεγονός πως οι "πράσινοι" συμπλήρωσαν τα πέντε ομαδικά φάουλ στο 4'05'', η ομάδα του Βέλιμιρ Περάσοβιτς βρήκε την ευκαιρία να μειώσει στον πόντο (11-10 στο 5'34''), την ώρα που λίγο αργότερα πέρασε μπροστά στο σκορ (13-15 στο 7'33''), με τον Άνταμς να κάνει εξαιρετική δουλειά.
 Ο Μπουρούσης δεν είχε γίνει ακόμη σημαίνων παράγοντας της αναμέτρησης κάτι που πάντως δεν αποτέλεσε πρόβλημα για τους φιλοξενούμενους, που ολοκλήρωσαν το πρώτο δεκάλεπτο όντας μπροστά στο σκορ (17-20). Παρεμπιπτόντως, οι "πράσινοι" είχαν μόλις 6/13 δίποντα, 1/6 τρίποντα και 2/4 βολές σε αυτό το διάστημα, την ώρα που οι παίκτες της Λαμποράλ Κούτσα σούταραν με 4/9 δίποντα, 1/5 τρίποντα και 9/10 βολές (σ.σ.: απόρροια των ομαδικών φάουλ του "τριφυλλιού").
Η δεύτερη περίοδος ξεκίνησε με τον Φώτση να δηλώνει "παρών" εις διπλούν (21-20 στο 10'58''), αλλά πέραν αυτού μηδέν εις το πηλίκο. Βλέπετε, στο β' μισό του δεκαλέπτου η ισπανική ομάδα βρήκε την ευκαιρία να ξεμακρύνει για τα καλά στο σκορ. Το -1 (26-27 στο 13'20'') έγινε -10 (28-38 στο 16'39'') για τον Παναθηναϊκό, που έμοιαζε να "πνίγεται" από το άγχος και την πίεση του "πρέπει" που τον συνόδευε. Αν σε αυτά μάλιστα προσθέσουμε τα συνεχόμενα χαμένα δίποντα του Ραντούλιτσα (9π. με 4/9 δίπ. στο ημίχρονο), καταλαβαίνετε πόσο μεγάλο ήταν το πρόβλημα.
Πάλι καλά που ο Φώτσης με τον Διαμαντίδη ανέλαβαν δράση στο τελευταίο 1'36'' του ημιχρόνου δηλαδή, γιατί ειδάλλως η διαφορά που θα έπρεπε να καλύψει το "τριφύλλι" μετά την ανάπαυλα θα μπορούσε να είναι κάλλιστα μεγαλύτερη του -5 (37-42). Σημειώστε κάτι ακόμη: ο Παναθηναϊκός είχε 11 (!) επιθετικά ριμπάουντ στο πρώτο μισό, αλλά αδυνατούσε να το μετουσιώσει σε πόντους. Και πως να τα καταφέρει όταν είχε 12/26 δίποντα και 2/9 τρίποντα στο ΟΑΚΑ;
Η διάθεση για... ανατροπή φάνηκε από τα πρώτα λεπτά της τρίτης περιόδου, αφού οι παίκτες του Σάσα Τζόρτζεβιτς έβγαλαν τον εγωισμό τους στο παρκέ. Για την ακρίβεια, μετά το καλάθι του Άνταμς, ακολούθησαν εφτά σερί "πράσινοι" πόντοι για να φτάσουμε στην ισοπαλία (44-44) στο 22'38''. Από τη στιγμή μάλιστα που "ζεστάθηκε" ο Ουίλιαμς, όλα έγιναν πιο εύκολα για τους γηπεδούχους.
Δίχως όμως να καταφέρουν να πάρουν το προβάδισμα, αφού οι υπόλοιποι της πεντάδας (πλην του Διαμαντίδη) δεν έδειχναν ικανοί να ακολουθήσουν στο ίδιο μοτίβο. Είναι χαρακτηριστικό πως η Λαμποράλ Κούτσα διατήρησε το προβάδισμά της (46-50 στο 24'36''), πριν έρθει ένα μίνι "ξέσπασμα" δια χειρός Διαμαντίδη για το +1 (53-52) στο 27'24'', που υποχρέωσε τον Βέλιμιρ Περάσοβιτς. Το πιο περίεργο απ όλα βέβαια ήταν πως το "τριφύλλι" είχε το μικρότερο δυνατό προβάδισμα, αν και κυριαρχούσε στα ριμπάουντ (36 έναντι 17) σε εκείνο το σημείο.
Εν τέλει, η τρίτη περίοδος ολοκληρώθηκε με τους φιλοξενούμενους να κρατούν "με νύχια και με δόντια" το πάνω χέρι στο σκορ (55-56), χάρη στον Πλάνινιτς και τη δουλειά που έκανε από το "βαμμένο".
Με δέκα λεπτά να μένουν για το τέλος, άπαντες εύχονταν αυτά να μην ήταν τα τελευταία μέτρα της ευρωπαϊκής κούρσας του "τριφυλλιού". Ο Γκιστ πήρε την ασίστ του Διαμαντίδη για να δώσει εκ νέου το πάνω χέρι στον Παναθηναϊκό, σε ένα παιχνίδι που άλλαζε διαρκώς ψυχολογία φάση με τη φάση, πριν έρθει η ώρα του Άνταμς. Ο Αμερικανός γκαρντ πέτυχε έξι σερί πόντους σε 34'' για να δώσει στη Λαμποράλ Κούτσα το +5 (59-64) που της παρείχε μια σχετική ασφάλεια με 7'16'' να μένουν στο Game 3 των playoffs.
Έλα που όμως, η ραψωδία του δεν είχε... τελειώσει. Συνέχισε να σκοράρει είτε από την περιφέρεια είτε μέσα από τη γραμμή του τριπόντου για να δημιουργήσει το +9 (63-72) της ομάδας του με 4'55'' για το τέλος. Με 11/16 πόντους της ομάδας του μέχρις εκείνο το σημείο, ήταν το "Α" και το "Ω" και ο βασικότερος ρυθμιστής της κατάστασης στο παρκέ του ΟΑΚΑ.
Με τον χρόνο να πιέζει και το βάρος της πίεσης να είναι τεράστιο, η κατάσταση δεν γυρνούσε πίσω. Ο Τζέιμς πήρε την σκυτάλη σκοράροντας δις από τη γραμμή των τριών πόντων, ο Παναθηναϊκός κοίταζε ανήμπορος να αντιδράσεις και κάπως έτσι το "oakazo" αναβίωσε στο ΟΑΚΑ δέκα χρόνια και μία εβδομάδα μετά. Η Λαμποράλ Κούτσα πήρε τη νίκη (84-75) και μαζί το εισιτήριο για το Final Four του Βερολίνου.
Αυτό ήταν και το τελευταίο παιχνίδι του Δημήτρη Διαμαντίδη στη διοργάνωση. Το πιο πικρό "αντίο" για τον αρχηγό του "τριφυλλιού" που αποθεώθηκε από τους 18.000 φίλους της ομάδας.
Τα δεκάλεπτα: 17-20, 37-42, 55-56, 75-84.
ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ (Τζόρτζεβιτς): Χέινς, Πάβλοβιτς, Γιάνκοβιτς 10 (2), Φώτσης 8, Ραντούλιτσα 13, Φελντέιν, Διαμαντίδης 8 (2), Γκιστ 11 (1), Καλάθης 6, Κούζμιτς 6, Ουίλιαμς 11 (1), Χάντερ 2.
ΛΑΜΠΟΡΑΛ ΚΟΥΤΣΑ (Περάσοβιτς): Τζέιμς 20 (4), Πλάνινιτς 8, Μπουρούσης 9 (1 τρίπ., 6 ασ.), Μπλάζιτς 4, Τιγί, Άνταμς 24 (3), Κορμπάτσο 6 (2), Μπέρτανς 13 (1).
               

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου