Τελευταία Νέα

30/9/16

2η Aγωνιστική Europa League 2ος όμιλος : Ολυμπιακός - ΑΠΟΕΛ 0-1

Μια κεφαλιά του Σωτηρίου έφτανε για το ΑΠΟΕΛ για να αλώσει το "Καραϊσκάκης" (0-1), την ώρα που ο βελτιωμένος Ολυμπιακός έχανε τη μία ευκαιρία πίσω από την άλλη και είχε τρία δοκάρια.
Eίναι από τα βράδια που λες "όλα πήγαν στραβά". Ο Ολυμπιακός ήταν βελτιωμένος σε σχέση με τα προηγούμενα ματς, έπαιξε καλύτερο ποδόσφαιρο, αλλά έχασε! Το 1-0 από την κεφαλιά του Σωτηρίου στο δέκατο μόλις λεπτό, ήταν αρκετό για το ΑΠΟΕΛ, που αμύνθηκε σωστά αλλά είχε και την τύχη με το μέρος του, καθώς η μπάλα τρεις φορές αποκρούστηκε από τα δοκάρια του σπουδαίου Βάτερμαν.
Οι αποδοκιμασίες στο τέλος ανέδειξαν τη δυσαρέσκεια του κοινού στο Καραϊσκάκη. Ο Ολυμπιακός απώλεσε το αβαντάζ που είχε μετά το διπλό στην Ελβετία, κεφάλι στον όμιλο παίρνουν οι Κύπριοι, αν και αυτό ενδεχομένως να είναι το τελευταίο που απασχολεί τους πρωταθλητές. Άλλωστε οι "ερυθρόλευκοι" εξακολουθούν να έχουν καλές προοπτικές πρόκρισης, αφού το Αστάνα-Γιανγκ Μπόις έληξς ισόπαλο. Άλλο καίει την ομάδα.  Το ντέρμπι της Κυριακής με την ΑΕΚ, βάζει τους παίκτες στην πρέσα και τον Μπέντο, υπό μεγάλη πίεση.

Δεν άξιζε να χάσει, αλλά ...

Η εικόνα του ματς δεν ήταν για να χάσει ο Ολυμπιακός. Μια ισοπαλία, ενδεχομένως, θα ήταν πιο δίκαιη. Δεν τα κατάφερε όμως, γιατί μετά το 1-0 το ΑΠΟΕΛ είχε τον τρόπο να αποφύγει το γκολ, που έβαλε στο 10' ο Σωτηρίου σε μια φάση η οποία ξεγυμνώνει την ασταθή αμυντική συμπεριφορά των "ερυθρολεύκων".
Τα υπόλοιπα ογδόντα λεπτά κύλησαν με τους Πειραιώτες να χάνουν ευκαιρίες, να έχουν τρία δοκάρια, να απειλούν αλλά γκολ να μη βάζουν. Η συνύπαρξη Μάριν-Φορτούνη, όσο και οι δυο είχαν δυνάμεις, έφερε και ποιότητα και δημιουργία και φάσεις, αμφότεροι όμως δεν έχουν πολλές ανάσες.
Ίσως ο Μπέντο να άργησε να ρίξει στο ματς τον Μάρτινς, αν και εδώ που τα λέμε, ένα γκολ η ομάδα του με βάση την απόδοση που είχε έπρεπε να το έχει στο ενεργητικό της.

Το φιλμ του αγώνα:


Γήπεδο: Γ.Καραϊσκάκης
Διαιτητής: Pawel Gil (POL)
Βοηθοί: Konrad Sapela (POL), Marcin Borkowski (POL)
Τέταρτος διαιτητής: Krzysztof Myrmus (POL)
Βοηθοί περιοχών: Bartosz Frankowski (POL), Daniel Stefanski (POL)
Συνθέσεις:
Ολυμπιακός (Μπέντο): Λεάλι - Φιγκέιρας, Μποτία, Ντα Κόστα, Ντε λα Μπέγια - Μιλιβόγεβιτς, Καμπιάσο (78' Καρντόσο) - Φορτούνης (64΄Ελιουνούσι), Μάριν (78' Μάρτινς) , Σεμπά - Ιντέγε
ΑΠΟΕΛ (Κρίστιανσεν): Βάτερμαν - Μιλάνοφ, Μερκής, Καρλάο, Λάγο - Νούνο Μοράις - Βινίσιους, Μπερτόγλιο (65΄Αρτυματάς), Γιαννιώτας (82' Αστίθ), Βάντερ (68 Εφρέμ) - Σωτηρίου.
Γκολ: Σωτηρίου (10΄)
Κάρτες: Μποτία (12'), Μιλιβόγεβιτς (38), Μάριν (45'), Εφρέμ (88')

Η ανασκόπηση του αγώνα:

Ο Σεμπά ήταν ο πρώτος, που βγήκε μπροστά με την αρχική πίεση του ΑΠΟΕΛ. Στο έκτο λεπτό, πήρε την κεφαλιά πάσα του Ιντέγε έκανε καλή κούρσα και καλό πλασέ. Ο γκολκίπερ Βάτερμαν ήταν σε καλή θέση να αποκρούσει την μπάλα σε κόρνερ. Ο Μπέντο είχε φροντίσει να κατεβάσει την ομάδα όσο πιο ορθολογικά γινόταν.
Η αλήθεια είναι ότι κατέβασε την ίδια ενδεκάδα που εμφάνισε στην Ελβετία εναντίον των Γιανγκ Μπόις, με μοναδική αλλαγή τον Φορτούνη στη θέση του Ελιονούσι. Ο Έλληνας χαφ πήγε στην αγαπημένη του θέση (πίσω από τον Φορτούνη)  με τον Μάριν πλάγιο. Όλοι οι δημιουργοί μέσα και σχηματισμός 4-2-3-1
Μόνο, που τη φάση για γκολ δημιούργησαν οι φιλοξενούμενοι. Η πρόθεση να κλέβουν μπάλες και να βρίσκουν εκτεθειμένη την άμυνα του Ολυμπιακού ήταν ένα σωστό διάβασμα. Κάπως έτσι ο    βρέθηκε στον δεξιό ... αεροδιάδρομο των πρωταθλητών. Ο Ντε Λα Μπέγια είχε χάσει τη μονομαχία, στο ένα δυο Μιλάνοφ-Γιαννιώτα, ο Σεμπά δεν πήγε για βοήθεια. Η σέντρα από τον Μιλάνοφ έγινε τελείως ανενόχλητα στην καρδιά της περιοχής. Οι στόπερ αρμένιζαν, ο Λεάλι ήταν πίσω από τον Σωτηρίου  έκανε κάκιστη έξοδο και το 1-0 από την κεφαλιά του επιθετικού του ΑΠΟΕΛ έκοψε τα πόδια των γηπεδούχων και τη φωνή της εξέδρας.

Ο Ολυμπιακός έπρεπε να αντιδράσει. Προσπάθησε να κυκλοφορήσει την μπάλα. Στο 17' το έκανε πολύ καλά με τον Ιντέγε να σκοράρει και τον ρέφερι να σφυρίζει καθυστερημένα το οφ-σάιντ που έστω και για λίγο ήταν στην αρχή της φάσης ο Νιγηριανός. Δυο λεπτά αργότερα, ο Φορτούνης έβρισκε μαεστρικά τον Ντε Λα Μπέγια μέσα στην περιοχή, αλλά η κεφαλιά αποκρούστηκε στο τσακ από τον Βάτερμαν σε κόρνερ. Το χτύπησε απεθυθείας ο Φορτούνης με την μπάλα να βρίσκει το δοκάρι. Ο Ολυμπιακός, έστω και πίσω στο σκορ, ζεσταινόταν...
Την έψαχνε τη φάση ο Ολυμπιακός και στο 27' ο Ιντέγε έγινε δημιουργός. Πήρε τη μονομαχία από τα αριστερά, έκανε καλή πάσα στον Φορτούνη που σαν σέντερ-φορ πάτησε περιοχή, αλλά δεν κατάφερε από πλεονεκτική θέση να ισοφαρίσει. Η μπάλα κοντραρίστηκε. Η μεγάλη ευκαιρία χάθηκε. Η αλήθεια είναι όμως ότι με τους μπαλαδόρους Φορτούνη-Μάριν να απλώνουν καλά το παιχνίδι, τον Ιντέγε πολύ κινητικό και δραστήριο, ο Ολυμπιακός προσπαθούσε να πάρει τον έλεγχο. Ξανάχασε ευκαρίες (Φορτούνης, Μάριν στο δίλεπτο 32'-33') αλλά το γκολ δεν ερχόταν. Δεν είχε όμως και διάρκεια ο Ολυμπιακός. Οι καλές του ιδέες και οι σωστές επιθέσεις του, ερχόνταν κατά διαστήματα.
Ο στόχος του ΑΠΟΕΛ ήταν λογικός. Έψαχνε την αντεπίθεση,  στους χώρους που θα άνοιγε ο Ολυμπιακός. Οι ευάλωτοι σε τέτοιο παιχνίδι Μποτία και Ντα Κόστα είχαν πρόβλημα. Συνήθως έτρεχε να καλύψει ο Μιλιβόγεβιτς. Καθώς μάλιστα ανέβηκε και λίγα μέτρα στο τελείωμα του ημιχρόνου, πήγε στα αποδυτήρια χωρίς να κινδυνεύσει περισσότερο.
Σε τέτοια ματς, ο γηπεδούχος θέλει να ξεκινήσει το δεύτερο μέρος με γκολ. Ο Ολυμπιακός έφτασε μια ανάσα πριν το 1-1, με ανέλπιστο τρόπο, καθώς η σέντρα του Σεμπά κοντραρίστηκε, πήρε περίεργη τροχιά με φάλτσο, και το δοκάρι έσωσε το ΑΠΟΕΛ! Το θέμα όμως δεν ήταν να μπει ένα γκολ από κόντρα, αλλά να παίξει ο Ολυμπιακός ακόμη καλύτερα. Και να μη κάνει αβίαστα λάθη, όπως στη φάση του 54' όταν η μπάλα χάθηκε χωρίς λόγο, ο Μιλάνοφ έκανε σέντρα, ο Σωτηρίου σαν σε επανάληψη της φάσης του γκολ, βρέθηκε ξανά μόνος του. Η κεφαλιά, αυτή τη φορά βρήκε τον Λελάλι σε ετοιμότητα να πιάσει την μπάλα.
Με τους Κύπριους όμως, να πάνε πιο γρήγορα στην μπάλα, ο Ολυμπιακός δεν είχε τρόπο να δημιουργήσει. Τουλάχιστον με τον τρόπο, που έκανε στο πρώτο μέρος. Ο χρόνος κυλούσε σε βάρος των γηπεδούχων και ο Μπέντο σκεφτόταν τις διορθωτικές κινήσεις. Η πρώτη ήρθε στο 64'. Ο Ελιονούσι πέρασε στη θέση του Φορτούνη. Αρχικά ο Μπέντο είχε πει Μάριν, αλλά μάλλον εκ ...παραδρομής. Το σύστημα δεν άλλαζε. Ο Μάριν έπαιζε κεντρικός χάφ. Την ίδια ώρα ο Μπερτόγλιο που είχε πατήσει σε όλα τα μήκη και τα πλάτη του γηπέδου, έδινε τη θέση του στον Αρτυματά.
Δυο λεπτά αργότερα ο Ιντέγε μετά από ώρα είχε φάση. Έπιασε την κεφαλιά από τη σέντρα του Ντε Λα Μπέγια και ο Μερκής  μαζί με το ...δοκάρι (το τρίτο) έσωσαν ξανά το ΑΠΟΕΛ. Η τύχη ήταν φανερά με το μέρος των Κυπρίων, αυτό το βράδυ στο Καραϊσκάκη. Δώδε κα λεπτά πριν από το τέλος, ο Μπέντο τα έπαιζε όλα για όλα. Ο Καρντόσο αντί του Καμπιάσο, πήγαινε μαζί με τον Ιντέγε στην επίθεση και ο Μάρτινς αντί του Μάριν, έπαιρνε το ρόλο του κουμανταδόρου στο 4-4-2. Ο νεαρός Πορτογάλος έκανε την πρώτη του τελική πάσα δυο λεπτά μετά την είσοδό του. Ο Ελιονούσι έκχε θαυμάσια μέσα στην περιοχή, έκανε καλό πλασέ αλλά ο Βάτερμαν έκανε την απόκρουση του αγώνα, στέλνοντας την μπάλα σε κόρνερ...
Μόνο, που η μπάλα από το χορτάρι, λόγω και της παρουσίας του Καρντόσο, άρχισε να ανυψώνεται στον αέρα. Οι σέντρες ήταν καλές, όχι τόσο όμως για να ανησυχήσουν πραγματικά την κυπριακή άμυνα, που έδιωχνε την μπάλα. Κάπως έτσι οι Κύπριοι κράτησαν το 1-0 και στο φινάλε οι οπαδοί του Ολυμπιακού αποχαιρέτησαν την ομάδα τους με αποδοκιμασίες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου